Család

Depresszióssá tehetnek az erotikus regények?

Több, mint tíz évvel ezelőtt E. L. James: A szürke ötven árnyalata című könyve szinte forradalmat indított egészen megváltoztatva az erotikus novellák megítélését. A műfaj elképesztő népszerűségre tett szert. Néhányan mégis arra figyelmeztetnek, hogy az effajta olvasmányok káros hatással lehetnek mentális egészségünkre és párkapcsolatainkra.  
2023. Június 03.
erotikus irodalom
Fotó: Getty

A kifejezetten női olvasókat célzó, pikáns alkotások régóta jelen vannak az irodalomban, ám az elmúlt évtizedben ez a műfaj sokkal magasabb fokozatra kapcsolt. Ma már jóval többet megtudunk egy-egy légyott leírásából, mint hogy milyen forrón csókolt a főhős, vagy hogy a hősnő szíve mennyivel vert hevesebben ezután. A buja novellák térnyerésével párhuzamosan azonban többen felvetették, hogy ezeknek a szenvedéllyel teli regényeknek a fogyasztása potenciálisan negatív hatással lehet a házasságban, hosszú párkapcsolatban élők, illetve a kisgyermekes édesanyák mentális egészségére az adott esetben jelentős kontraszt miatt.  De vajon tényleg állhatnak ezek az olvasmányok egy nő depressziója, esetleg egy kapcsolat széthullása mögött?

Könnyed szórakozás vagy elégedetlenség forrása?

“Azt gondolom, az erotikus irodalom szórakoztató és élvezetes lehet. Egyfajta kikapcsolódás a mindennapokból, ahol önfeledten átélhetjük a könyv által bemutatott történetet. Elmerülhetünk egy „másik” világban, a karaktereken keresztül megélhetjük az izgalmakat és a romantikát. Szexuálisan és érzelmileg is stimuláló hatással lehetnek ránk az olvasottak. Ezek a regények lehetővé teszik számunkra, hogy felfedezzük és jobban megértsük saját vágyainkat, talán még olyanokat is, amiket addig nem mertünk kimondani, s ezáltal nem is éltünk át”  – vélekedik a szexi novellák népszerűségének titkáról Allison Anna párkapcsolati tanácsadó.

Míg a hölgyek szórakoztató irodalomként, egyfajta kikapcsolódásként élik meg ezeknek az olvasását, addig mások negatív hatásokra figyelmeztetnek. Dannah Gresh keresztény szerző munkásságában gyakran hangsúlyozza, hogy az effajta regények alapján kialakított férfikép, valamint a szerelmi és testi kapcsolatokról felépített elképzelések mennyire elferdíthetik a nők világlátását, ezáltal akár éket verve férj és feleség közé.

Ha folyamatosan egy képzeletbeli, eltúlzott szexualitásról olvasunk, az ahhoz vezet, hogy a fantáziánkban olyan kép alakul ki az ideális szexuális együttlétről, amit saját hús-vér, szerető férjünk képtelen lesz megadni. A “hétköznapi” szexualitás, a normál házasélet – ami előfordulhat, hogy néha döcögős vagy extra kommunikációt igényel, esetleg frusztráció forrása és nem mindig végződik plafontrengető orgazmussal – a fantáziánkban élő képhez képest csalódás forrása lehet” – írja Gresh.

Depresszióba taszíthat, ha nem találjuk meg a valóságban szerelmes regényeink elképzelt hősét?

Sok nő valóban a magány – és ez lehet társas magány is – miatt fordul az ilyen jellegű könyvekhez, melyeket olvasva úgy érezheti, szinte újra éli a szerelmet, a szenvedélyt, és a mű ideig-óráig betölti az űrt, amit az egyedülléte miatt érez. Az elmúlt néhány év, a pandémia-okozta elszigeteltség csak erősítette ezt a hatást.

Lássuk be, a négy fal közé szorulva, a koronavírustól rettegve nem épp a legideálisabb napokat éltük, ha párkeresésről van szó. De a párkapcsolatokat és a házasságokat is jócskán megtépázta a karanténokkal és egyéb nehézségekkel tűzdelt időszak, nem csoda, ha bizonyos esetekben az együttlétek is ritkultak. Az ilyen jellegű intimitást sokan új formában – az olvasmányokhoz fordulva – keresték.

Allison Anna

Allison Anna

Míg a férfiak libidója inkább vizuális ingerektől emelkedik meg, addig nekünk, nőknek általában ennél többre van szükségünk. Érzelmi kapcsolódás kell, körítés, előtörténet… éppen ezért míg a férfiak előszeretettel választják a szexfilmeket, addig a nők inkább saját fantáziájukra bízzák a dolgok alakulást. Az erotikus irodalmat emiatt „mamipornónak” is nevezik, hiszen egyfajta elfogadhatóbb – a társadalom által könnyebben megemészthető – formában teremt lehetőséget a nők számára szexuális tartalmak fogyasztására. A túlzott pornófogyasztás káros hatásait a mentális egészségre már hosszú ideje vizsgálják, és a szexi regények ellenzői is gyakran ezzel érvelnek vitáikban. Úgy vélik, hogy a nők a romantikus irodalom függőivé válhatnak.

“Bármilyen dolog esetében akkor beszélünk függőségről, ha az már zavaró hatással van az egyén mindennapi tevékenységeire vagy jóllétére. Azt gondolom, az erotikus regények „fogyasztása” nem tartozik a függőségek közé. Ha a való életben is meg tudjuk osztani egymással a vágyainkat és szexuális fantáziánkat, akár kifejezetten az olvasmányok-ébresztette gondolatainkat, az még segítheti is a párkapcsolatunkat. A nyitottság, az őszinteség és az új dolgokra való hajlam sokat dobhat szexualitásunk kiteljesedésében. Az olvasás közben megélt élmények megosztása fontos információkat is hordozhat párunk számára” – vélekedik a párkapcsolati és szexuális tanácsadó.

Olvassunk vagy ne olvassunk?

Az aggódó felhangok ellenére a legtöbb szakember egyetért abban, hogy az izgató regények fogyasztása nem okoz mentális problémákat. A pironkodtató sorokat olvasva izgalmi állapotba kerülünk, ami hasonló fizikai reakciókat okoz testünkben, mint a stressz, vagy egy pánikroham (gyorsabb levegővétel, megnövekedett pulzusszám), ám ebben az esetben pozitív érzelmek kötődnek hozzá. Ez még segíthet is bennünket abban, hogy a stresszt, a szorongást később jobban kezeljük.

“A képzelőerőnk felhőtlenül szárnyalhat, ránk van bízva, hogy mit élünk át a sorok olvasása közben. Ez a képzelőerő ugyanakkor új ötletek felé is megnyithatja a kapukat. Az erotikus regények rávilágíthatnak a szereplők érzéseinek, tapasztalatainak fontosságára, ezzel segítve empátiás készségünk fejlődését is.” – vélekedik Allison Anna.

Hogyan válhat párkapcsolatunk javára az erotikus irodalom?

Bátran nyúljunk tehát ilyen könyvek után is, ha épp ahhoz van kedvünk! Nyilván sok múlik azon, hogy házasságunk, párkapcsolatunk eleve milyen állapotban van, de a fentiek szerint egy-két könyv miatt biztosan nem fog tönkremenni. Sőt! Az is lehet, hogy ezáltal tudunk új színt vinni szexuális életünkbe, vagy akár érzelmileg közelebb kerülni partnerünkhöz.

“Hogy ezt az élményt meg tudja-e valaki osztani a párjával, az változó, de megpróbálhatjátok közösen felfedezni ezt az élményt. Mi az, ami izgató volt számodra? Mit szeretnél a való életben is átélni, kipróbálni? Mit gondol róla a párod? A pikáns részek megosztása, átbeszélése fokozhatja köztetek a vágyat, fizikai késztetést érezhettek, hogy megvalósítsátok a leírtakat. Izgalommal tölthet el titeket a tervezés, a várakozás és a beteljesedés. Ihletet és inspirációt adhat egyes cselekmények elmesélése, átbeszélése. Vagyis egy-egy ilyen regény olvasása nem csak az érintett nő, de kellő nyitott kommunikációval a párja számára is pozitív hatású lehet.”