Család

Édes őszi-téli reggeli: almás sült zabkása

A jól ismert főtt változat mellett érdemes kipróbálni a sült zabkását is.
2024. November 24.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A hideg őszi-téli napokon különösen jólesik a meleg reggeli. Ha szeretitek a zabkását, a főtt változat mellett érdemes kipróbálni a sültet is. Almával és őszies fűszerekkel készül a következő változat.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olvasztott vaj, plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez
  • 170 gramm zabpehely
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teásanál só
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 nagy tojás
  • 400 ml tej
  • 2 evőkanál méz
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 1 darab alma, kimagozva, meghámozva, apró kockákra vágva
  • aprított dió ízlés szerint
  • natúr joghurt a tálaláshoz

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Kenj ki vajjal egy nagyjából 23×33 cm-es tepsit.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a zabot, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót.
  3. Egy másik tálban keverd össze a tojást, a tejet, a mézet, a vanília aromát és az olvasztott vajat. Add hozzá a keveréket a másik tál tartalmához, és keverd össze a kettőt, majd keverd hozzá az almát és a diót. Öntsd a tál tartalmát a kivajazott tepsibe.
  4. Süsd nagyjából 40 percig, addig, amíg a zabpehely megpuhul, aranybarna lesz, és az alma megpuhul. Hagyd hűlni nagyjából 20 percig tálalás előtt. Egy-egy kanál natúr joghurttal a tetején tálald, és ízlés szerint még locsold meg mézzel, szórd meg fahéjjal.

 

(A recept forrása: delish.com)