Család

Elkezdődött a szentjánosbogarak rajzása

A nyár első hónapjában lehet megcsodálni a világító bogarak rajzását.
2024. Június 07.
szentjánosbogár
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Nyáron nagyon látványos esemény a szentjánosbogarak rajzása, amit minden évben a nyár első hónapjában lehet megcsodálni. Ilyenkor a bogarak ezernyi fénylő lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot, bevilágítva a környezetüket – írja a Sokszínű Vidék.

A portál azt írja, hogy idén a szokottnál előbb jelentek meg ezek a különleges életű rovarok.

Kezdődik a szentjánosbogár-rajzás – indulnak a séták – írja a portál a Nemzeti Botanikus Kert Facebook-oldala alapján, ami szerint az idei szentjánosbogár-rajzás már június első hetében kezdődik.

A Sokszínű Vidék szerint a rajzás minden évben körülbelül két hétig tart, ami a szaporodási időszakban és nagy populáció esetén nagyon szép látványt kínál.

A Funzine magazin több helyszínt is összegyűjtött, ahol vezetett séták keretében lehet megnézni a rajzást – így a már fentebb is említett botanikus kert mellett a Soroksári Botanikus Kertben, az Alcsúti Arborétumban, Tata Tóvároskertben, és a Kemencei Erdei Múzeumvasúton.

Miért világítanak a szentjánosbogarak?

Korábban ezzel kapcsolatban azt írta a Sokszínű Vidék, hogy a fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátják ki, ezt a folyamatot az úgynevezett luciferáz enzim katalizálja. A sugárzott fény sárga vagy zöld, és érdekesség, hogy a lárvák, bábok és tojások is bocsájtanak ki fényt. A világítás hullámhossza és a felvillanások mintázata pedig az egyes fajokra jellemző.