Gyerek

5 túraútvonal, aminek bátran nekivághatsz gyerekkel is

Csodálatos ősz van, napsütéses, meleg, igazi kirándulóidő. Irány a természet, gyerekkel is nyugodtan nekivághatunk ezeknek a túraútvonalaknak.
2022. Október 28.
Gyerekek kirándulnak futnak az őszi erdőben

Pesthidegkút, reptér és környéke

Pesthidegkút Budapest II. kerületének része, Hűvösvölgy fölött található. Érkezhettek a Gyermekvasúttal vagy villamossal Hűvösvölgyig, onnan busszal tovább vagy autóval egyenesen a reptérig. A pesthidegkúti reptér és környéke számos kiránduló útvonalat jelent, hiszen a Hármashatár-hegyen járunk, a reptér maga pedig egy óriási rét. Felkapaszkodhatunk a közelében található 339 m magas Vörös-kővár tetejére. Végig sétálhatunk a Jane Goodall tanösvényen, megcsodálhatjuk a vitorlázó repülőket. Ha átszeljük a repteret és elindulunk a Rózsadomb irányába, az erdőn át, akkor megérkezünk az erdei Macis játszótérre.

Solymár, Rózsika-forrás

Maradunk a környéken és tovább megyünk Hidegkúton Solymárig. A Schell kúttal szemben az utolsó háznál jobbra be és lemegyünk a lejtőn és a Paprikás patak mentén kirándulunk. Fahidak, sziklás, homokköves részek (könnyen megmászható), vízesés, Rózsika-forrás – igazi romantikus kaland. A túra egyik célállomása a rét lehet, ahol piknikezhetünk, de tovább is haladhatunk. A lovardát elhagyva a solymári várhoz érkezünk, ahonnan csodálatos a kilátás. A túra babakocsival is járható, összesen 6km, nagyjából 2-3 óra kényelmes, lassú tempóban.

Bükk, Vöröskő-forrás

A Bükk hegység déli részén, Felsőtárkány közelében járunk. Sziklaszirtek, pazar kilátás, Vörös-kő völgy. A Vöröskő-forrás a Stimecz háztól kb. 3,5 km. A túra gyalogosan 13 km, de lerövidíthetjük, ha az első távot kisvasúttal tesszük meg.

Pilisszentkereszt, Dera szurdok

Könnyű túra, 30-40 perces táv a szurdokvölgyi kirándulás. Babakocsival nem ajánljuk. Meredek sziklák között kanyarog a szurdok, de hossza kb. 1 km. Mesebeli hangulat, fahidakkal.

Telki, Öreg Tölgy tanösvény

Telki határából indul az ösvény, aminek névadója egy több mint 250 éves tölgy. A túra hosszúsága 2,9 km hosszú, a szintkülönbség 150 méter.
A Telkiben található Rozmaring utca végéről érdemes indulni, és a zöld négyzet jelzést követni. A tanösvény bejáratánál van egy vaskapu, illetve egy olyan bejárat is, ahol átmászhattok. Az indító táblától a zöld vagy barna makk jelzést kell követni. A tanösvény Budajenő, valamint Telki környékének természeti értékeit mutatja be.

Mielőtt elindulunk gondoskodjunk inni – és ennivalóról, legyen nálunk meleg ruha, esőkabát. A megfelelő túraöltözéken nem érdemes spórolni.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu