Gyerek

5 ok, amiért többet kéne utaznotok

Nem kell egzotikus helyekre gondolni, egy belföldi kirándulás is pont megfelel a célnak: a gyerekek nemcsak boldogabbak, de okosabbak is lesznek egy-egy utazástól.
2019. Január 02.
5 ok, amiért többet kéne utaznotok

1. Inkább utazásra költs, mint játékokra

Ahelyett, hogy újabb és újabb drága játékokat vennél, amiket a gyerek egy hét múlva megun, fektesd a pénzed utazásba. “A családi együttléteket a gyerekek minden pillanatban értékelik és elraktározzák az emlékezetükben. Tehát, ha pénzt akarsz költeni valamire, akkor elég világos, hogy melyik opciót válaszd” – mondta Oliver James pszichológus a The Telegraphnak.

A drága játékok, mint például a különféle digitális kütyük inkább elszigetelik a családtagokat egymástól, mintsem együttlétet adnának. Az utazás, kirándulás viszont közelebb hozza az embereket egymáshoz. Emlékeket és együtt töltött időt jelent.

2. Az utazás jót tesz a gyermek fejlődésének

“Kevésbé ismert, hogy az utazás serkenti az agyfejlődést a gyermekeknél” – mondta Dr. Margot Sunderland, gyermek-pszichoterapeuta.

Akár kirándulásról, akár a természetben eltöltött időről vagy városlátogatásról beszélünk, olyan agyi területek aktiválódnak, amelyeket otthoni körülmények között nem használunk, ilyen a kognitív működésért vagy a szociális intelligenciáért felelős terület.

3. Segíti a stressz oldását

Mind a szülőknek, mind a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a mindennapi nyomás alól kikerüljenek rövidebb-hosszabb időszakokra. Egy 2015-ös felmérés szerint, 754, 8-14 éves gyerekből 79 százalék mondta azt, hogy rendszeresen tapasztal stresszt. 77 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem éri stressz akkor, amikor szüleik szabadságon vannak, és több időt töltenek együtt. A szülőknek, akiknek fontos, hogy a gyerekeik ne stresszeljenek, fontolóra kéne venniük, hogy kimozduljanak együtt valahova – áll a jelentésben.

A szoros családi kapcsolatok abból is adódnak, hogy stresszmentesen körülmények között, vidáman, önfeledten tudunk együtt lenni a családtagjainkkal – mondja Dr. Lotte Bailyn, amerikai professzor.

4. Életre szóló élmény

Egy brit kutatásban a megkérdezettek 49 százalékának élete legboldogabb emléke egy családi nyaralás volt. Harmaduk azt mondta, hogy még mindig élénken él az emlékezetükben egy-egy gyerekkori nyaralás, ráadásul a megkérdezettek negyedének pont ezek a gazdagító emlékek jelentenek kapaszkodót egy-egy nehezebb élethelyzetben.

5. Fotózni és később képeket nézegetni: boldoggá tesz

Nincs szükségünk ahhoz kutatásokra, hogy tudjuk, a fényképnézegetés boldogságot jelent: felidéződnek a vidám emlékek. Képeket készíteni a szeretteinkről is öröm, persze csak akkor, ha közben a jelenben vagyunk és nem a géppel babrálunk folyamatosan. Szóval készíts annyi képet, amennyi jólesik, de közben legyél jelen a közös tevékenységekben is.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: