Család

Ennyire nem veszik komolyan az anyák egészségügyi panaszait

Három évig élt fertőzéssel, de hiába ment el orvoshoz, elintézték annyival, hogy ez az anyaság velejárója. Rengeteg nő osztott meg hasonló tapasztalatokat a TikTokon.
2023. Január 28.
Fáradt, kimerült nő szemét dörzsöli
Kép: Getty Images

A @hoyttwinadventures  nevű TikToker nemrég megosztott egy videót arról, hogy milyen különbségek vannak aközött, ahogyan őt és a férjét kezelték az amerikai egészségügyben. Sok nő tapasztal hasonlót, főleg akkor, ha anyák, a problémáikat nem veszik komolyan és az anyaságra fognak minden testi és lelki tünetet.

„3 évig volt fertőzésem! Amikor elmondtam az orvosomnak a tüneteimet, annyit mondott, hogy “Isten hozott az anyaságban”.

“A férjem mondott nekem valamit tegnap este, amitől eldobtam az agyam” – meséli a videót készítő TikToker. “Elmondta, hogy elment az orvosához, és az orvos megkérdezte tőle, hogy van-e valami gondja, ő pedig azt mondta: Igen, iszonyú fáradt vagyok, és úgy érzem, hogy már nincs bennem annyi energia, mint régen. Erre az orvos azt mondta: Nos, hadd végezzek el néhány vizsgálatot.”

Majd így folytatja. “Amikor elmentem az orvosomhoz, megkérdezte, hogy van-e valami gondom, én pedig azt mondtam: ‘Igen, krónikus fájdalmaim vannak, fáradt vagyok, nincs energiám, nincs libidóm, levert vagyok. Erre ő: “Hát, ilyen az anyaság. Jövőre találkozunk.”

A nő később rájött, hogy valójában két fertőzése is van, a három évvel korábbi császármetszése következményeként.

@hoyttwinadventures Y’all I had an infection for 3 years! When I asked my doctor about it she said “welcome to motherhood” #momtom #tiredmom #storytime #menvswomen ♬ original sound - HoytTwinAdventures

“Nem mondhatjuk azt, hogy Amikor valaki orvoshoz fordul, mert krónikusan fáradt, fájdalmai vannak, megszűnt a libidója, akkor arra nem lehet legyinteni és azt mondani, hogy az anyaság ezzel jár.”

A videóra rengeteg reakció érkezett. Az egyikőjük így fogalmaz: “Minket nőket arra tanítottak, hogy tűrjük a fájdalmat.”

„Az orvosom azzal magyarázta a problémáimat, hogy kövér vagyok. Miután újra és újra elmentem orvoshoz és nem hagytam magam, kiderült, hogy méhnyak rákom van” –írja egy másik kommentelő.

A videót feltöltő TikToker így folytatja: „Középiskola óta folyamatos egészségügyi problémáim vannak. Kijártam a középiskolát, elvégeztem a főiskolát, és most már saját családom van – de még mindig ugyanazok az egészségügyi problémáim vannak, ha nem több. Hogy lehet ezt rendben lévőnek tekinteni? Hogyan tekintik a tüneteimet továbbra is normálisnak? Hányszor kell még új orvost keresnem, mielőtt valamelyikük végre komolyan vesz – vagy, Isten ments, mielőtt túl késő lenne?

Nem fogom tovább tűrni, hogy semmibe vegyenek.  Ismerjük a testünket. Tudjuk, ha valami nincs rendben vele. Az egész egészségügyi rendszer megváltoztatására van szükség. A nőket, az anyákat éppen olyan komolyan kellene venni, mint a férfiakat. Attól, hogy valaki anya, még nem kell rosszul éreznie magát, nem kéne megkérdőjelezni a tüneteit és mindent az anyaságra fogni.”

Forrás: mother.ly