A szobanövényeknél ugyanúgy nagy problémát tud okozni, ha túlöntözzük őket, mint az, ha kevés vizet kapnak. Ha rendszeresen túl sok vizet kapnak vagy túl gyakran öntözünk, az könnyen gyökérrothadáshoz vezethet a növényeknél.
A Reader’s Digest portálnak Darryl Cheng, a The New Plant Parent szerzője és a House Plant Journal alapítója elmondta, hogy érdemes három kategóriát szem előtt tartani a szobanövények öntözésekor. A pozsgás növények és kaktuszok esetén akkor célszerű öntözni ismét, amikor a föld teljesen kiszáradt; a legtöbb trópusi leveles típusú növénynél akkor, ha a föld részben kiszáradt; míg érdemes egyenletes nedvesen tartani a talajt az olyan puhább levelű növények esetében, mint a páfrány.
Cheng azt is megosztotta, hogy milyen jelekre érdemes figyelni, amelyek arra utalnak, hogy túlöntöztük a növényeket. Ilyen a levelek sárgulása, az új és a régi levelek lehullása, a lógó lombozat, és ha a növény alapja, gyökerei pépesek, penészesek. Ha egy növény túl van öntözve, a virágföld a megszokottnál hosszabb ideig maradhat nedves, ami nem tesz jót a gyökereinek, és azok akár el is rothadhatnak.
A szakember azt javasolja, hogy az ilyen növényeket próbáljuk meg újra feléleszteni átültetéssel.
Praktikus tippek, hogy elkerüljük a túllocsolást:
- Figyeljünk a fényre is, és csökkentsük az öntözés gyakoriságát télen, amikor a növények lassabban növekednek vagy nyugalmi állapotban vannak.
- Válasszunk megfelelő kaspót. Az olyan porózus anyagok, mint a terrakotta fel tudják szívni a nedvességet és gyorsabban kiszárítják a virágföldet. Ez jó a pozsgások számára, de kevésbé a nedvességet kedvelő növényfajtáknak.
- Hasonlóan érdemes a virágföldet is megválasztani, és például a kaktuszok számára jobb vízelvezetőt, a nedvesebb talajt kedvelők esetében jobb nedvességmegtartót használni.
- Ültessük át azokat a növényeket, amelyeknek már túlságosan kusza a gyökérrendszere és már nem szívják jól magukba a vizet, de ne válasszunk túlságosan nagy kaspót sem ezeknek. A felesleges mennyiség virágföld ugyanis túl lassan száradhat ki, ami gyakran vezet gyökérrothadáshoz.