Család

Ez az igazi oka annak, hogy az alufóliának van egy fényes és egy matt oldala is

Itt a válasz a kérdésre: az alufólia fényes vagy matt felét használjuk főzéskor? Lehet, hogy eddig rosszul használtuk?
2024. Május 07.
alufólia
Kép: Getty Images

Alufóliát szinte mindenki használ, általában úgy, hogy a fényes fele kerül kívülre, a matt pedig az étellel kerül szomszédságba, vagy egyenesen azzal érintkezik. De miért van egyáltalán kétféle oldala az alufóliának? Most mindenki fellélegezhet, mint kiderült, az alufóliának nincs „helyes” oldala, amelyet főzéskor használnunk kell, mindegy melyik felével érintkezik az étel és melyik van kívül. Válasszuk nyugodtan azt az oldalt, amelyiket szeretjük.

Felmerülhet a kérdés, hogy jó, ha nincs különbség főzési szempontból az alufólia két oldala között, akkor mégis miért van fényes és matt oldala?

A Reynold’s Kitchen szakértői szerint a két oldal közötti különbség a marásnak – a gyártási folyamat része – tudható be. A gyártás során hő és feszültség hatására a fólia megnyúlik és formálhatóvá válik. A fólia két rétegét egyszerre préselik össze és marják meg, mert különben roncsolódna.

„Ahol a fólia érintkezik egy másik réteggel, az a matt oldal” – magyarázza a Reynold’s. “A fényes oldal az, amelyet úgy marnak, hogy nem érintkezik egy másik fémlemezzel. A fólia teljesítménye ugyanolyan, bármelyik oldalt is használjuk.”

(Reader’s Digest)

Az alufólia azonban kockázatot jelenthet az egészségre, ezért nem kellene sokszor használni, sőt talán egyáltalán nem, ugyanis a benne sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet hatására.