Család

Ezeket a neveket kapták eddig a 2023-as babák

Minden évben izgalom övezi a legfrissebb TOP100-as névlistát, de az évközben érkező részeredményeknek is legalább ennyire örülünk!
2023. Augusztus 23.
újszülött baba

Bár a hivatalos adatokat a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága teszi közé az oldalán, a hazai magánkórházak vagy helyi lapok rendszeresen tájékoztatják az érdeklődőket arról, hogy milyen neveket kaptak a közelmúltban született babák.

Veszélyben a toplistás nevek?

A 2022-ben érkezett lányok között a Hanna, a Léna, a Zoé, az Anna és a Luca bizonyult az 5 legnépszerűbbnek. Nos, a pillanatnyi helyzetkép szerint továbbra is népszerűek ezek a keresztnevek, de egyáltalán nem biztos, hogy nincs félnivalójuk.

A lánynevek között feltűnően gyakori idén a Róza, a Nóra, a Gréta, a Sára, az Ella, az Emma, a Lotti, a Boglárka és a Nina, de mindenképpen feltörekvőnek tűnik a Nina név is. Ahogy eddig, idén is sokan tartják legszebbnek a Zsófiát, a Szófiát, a Szofiát és a Szofit, de Liliből és Lilienből sem lesz hiány az idén született lányok körében.

A férfinevek között a Dominik, az Olivér, a Levente, a Máté és a Marcell vitte a prímet, melyek közül a dobogósok továbbra is gyakoriak, belehúzott viszont az Alex, a Zétény, a Kornél, a Nimród, a Nolen és a Noel, valamint a Milán, aminek női változatát, a Milánát is anyakönyvezték már idén legalább egyszer.

Különleges keresztnevek

Továbbra is sok szülőről mondható el, hogy nem szeretne elcsépelt nevet adni a gyerekének, ezért igazán különleges utónévvel anyakönyvezteti a születés után. Több igazán meglepő névválasztással is találkoztunk, ezek közül mutatunk párat a teljesség igénye nélkül.

A lányoknál kuriózumnak számít a Niobé, a Holli, az Adelin, a Zafira vagy a Sejla, míg a fiúknál olyan különlegességekre bukkantunk, mint a Kolen, a Miron, a Zlátán, a Janó, az Eliot vagy a Belián.

Hódítanak a dupla nevek

Lelkesesen adnak az anyukák és az apukák két keresztnevet a babájuknak, második névnek többnyire valamilyen régi klasszikust választanak: lányoknál a Hédi, a Hedvig, az Éva és a Szilvia is többször felbukkant, a fiúknál pedig az Attila, a Miklós, a Sándor és a József is megjelent.

Persze nem mindenki viszi tovább a klasszikus vonalat, és második névnek olyat választ a gyermekének, ami összecseng az első névvel. Erre az egyik kedvenc példánk az a Vas vármegyében született kislány, aki a dallamos Stella Bella nevet kapta.

A két név összeolvadásából létrejött dupla nevek közül többen is az Annabellát és a Bellarózát tartották a legszebbnek, így ezt több baba is viseli a 2023-ban született lányok körében.

Nyitókép: Getty Images