Ahogy azt a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése a közelmúltban írt arról egy bejegyzésében, hogy mivel lehet helyettesíteni a tojást, ha például elszámoltuk magunkat a recepthez képest, vagy éppen olyannak sütünk, aki allergia miatt nem fogyaszthat az ételből.
Az alternatívák között írják az alma- vagy banánpürét, amiből 60 gramm helyettesít 1 darab tojást. „Ha almapürét használunk, adjunk hozzá fél teáskanál szódabikarbónát a masszához, hogy elkerüljük a sűrű, tömény állagot” – javasolják. A gyümölcsök édessége miatt akár így a hozzáadott cukor mennyiségét is csökkenthetjük a sütiben.
A chia vagy lenmagból 3 teáskanálnyi mag 1 teáskanálnyi vízzel összekeverve helyettesít 1 darab tojást – a keveréket javasolt nagyjából 10-15 percet állni hagyni, hogy a magok meg tudják szívni magukat vízzel.
Aquafababól, vagyis a csicseriborsó levéből (a csicseriborsókonzerv levéből) 3 evőkanálnyi helyettesít 1 darab tojást. Ezt használat előtt kemény habbá kell verni és utána rakhatjuk ugyanúgy süteményekbe, de a tetejükön a tojásfehérjehabot is helyettesíthetjük vele.