A Rizikomter élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó oldal válaszolta meg azt a kérdést Facebook-oldalán, hogy mihez kezdjünk a fokhagymával, ha már kicsírázott?
Ahogy azt bejegyzésükben írják, ha nagyobb mennyiségben veszünk fokhagymát, a nem megfelelő tárolási körülmények miatt előfordulhat, hogy egy-egy fej elkezd kicsírázni. Fogyasztható még ilyenkor, vagy ki kell dobni?
„A burgonyáról köztudott, hogy minél erősebben kihajtott, annál nagyobb mennyiségben tartalmaz mérgező glikoalkaloidokat, melyek hányást, hasmenést, lázat okozhatnak. Szerencsére ez a fokhagymára nem igaz, a kicsírázott fokhagymagerezdek – a csírázó hagymához hasonlóan – bátran fogyaszthatók” – írják a posztban.
Azonban azt tanácsolják, hogy ilyen esetben használjuk fel minél előbb a fokhagymát, mert a zöld hajtások megjelenésével elkezd puhulni, az íze pedig gyengülni.
A bejegyzésben pedig a fokhagyma tárolására is adnak javaslatot.