Család

Gyors és finom vacsora: három különleges mediterrán recept a családnak

Egy húsos-zöldséges fogás, egy ízletes tészta, és egy tényleg villámgyors tojásos fogás vacsorára.
2025. Október 19.
anya lánya közös főzés

(Kép forrása: Getty Images)

A mediterrán étrendben legnagyobb részt friss, szezonális zöldségek, halak, sovány húsok, rostban gazdag gabonafélék, sajtok kapnak helyet, és friss fűszerek. Suzy Karadsheh: Mediterrán konyha – Egyszerű vacsorák című, a BookLab Kiadó gondozásában megjelent könyvében számos olyan gyors és ízletes receptet ajánl, amiből egészséges vacsora készülhet az egész családnak. A levesektől, salátáktól, mártogatósoktól, egytálételektől kezdve a halas, húsos, grillezett fogásokig és tésztaételekig találunk tápanyagokban gazdag fogásokat a könyvben, nem kevesebbet, mint 125 receptet.

Most az ő receptjei közül ajánlunk három vacsorát, köztük csirkehúsgolyót sül zöldségekkel, egy krémes tésztaételt és egy frittatát, aminek alapreceptjét bármikor feldobhatod más zöldégekkel, sajttal, hússal.

Tepsis csirkehúsgolyók zöldségekkel

Hozzávalók – 4 személyre

A zöldségekhez:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy lila hagyma, félbevágva, majd 1,5 cm vastag félkarikákra szelve
  • 1 nagy cukkini, hosszában félbevágva, majd 1,5 cm vastagra szelve
  • 2 közepes, érett paradicsom, gerezdekre vágva
  • 225 g friss fehér csiperke, a tönkök nélkül
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 ek. olasz fűszerkeverék, házi vagy bolti
  • 1 tk. édes paprika
  • kóser só és őrölt fekete bors

 

A csirkehúsgombóchoz:

  • 450 g darált csirkehús
  • 3⁄4 bögre szárított kenyérmorzsa
  • 1⁄2 bögre finomra aprított friss petrezselyem
  • 1⁄2 bögre reszelt parmezán
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek. olasz fűszerkeverék, házi vagy bolti
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • kóser só és őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj

 

Elkészítés

  1. A sütőben középső állásba tesszük a rácsot, és a sütőt előmelegítjük 205 °C-ra. Enyhén kiolajozzuk a tepsit.
  2. Előkészítjük a zöldségeket. Felvágjuk, majd egy nagy tálba tesszük a lila hagymát, cukkinit, paradicsomot és gombát. Hozzáadjuk a fokhagymát, az olasz fűszerkeveréket, paprikát, valamint nagy csipetnyi sót és fekete borsot (mindkettőből 1⁄2–3⁄4 teáskanál). Rálocsolunk nagyjából 2 evőkanálnyi olívaolajat, majd összekeverjük. A zöldségeket átszedjük a tepsibe.
  3. Előkészítjük a csirkehúsgolyókat is. A korábban használt tálba tesszük a darált csirkét, 1⁄4 bögre kenyérmorzsát, a petrezselymet, parmezánt, tojást, az olasz fűszerkeveréket és a fokhagymát. Megszórjuk nagy csipetnyi sóval és fekete borssal (mindkettőből 3⁄4 teáskanálnyit használunk). Hozzáadunk nagyjából 1 evőkanálnyi olívaolajat. Alaposan összekeverjük.
  4. A maradék 1⁄2 bögre kenyérmorzsát tányérra szórjuk. Gombócot formázunk egy púpos evőkanálnyi csirkés keverékből. A gombócot meghempergetjük a morzsában, hogy az mindenhol bevonja, majd a zöldségek közé ültetjük a tepsibe. A műveletet addig folytatjuk, amíg elfogy a húskeverék. (Kb. 12 húsgolyónk lesz majd.)
  5. A golyók tetejét kevés olívaolajjal megkenjük, majd 20–25 percig sütjük, vagy amíg a húsgombócok teljesen átsülnek (vagyis a közepük már nem rózsaszín), a zöldségek pedig megpuhulnak, és itt-ott jobban megsülnek.
  6. Még szebb színű és még ropogósabb lesz a fogás, ha a tepsit nagyjából 15 cm-rel a fűtőszál alá téve 1-2 percig grillezzük, amíg a húsgolyók aranybarnák lesznek (közben végig tartsuk szemmel). Forrón tálaljuk.

 

Penne sült kaliforniai paprikával és harissza szósszal

Hozzávalók 4 –6 személyre

  • kóser só és őrölt fekete bors
  • 450 g penne
  • extra szűz olívaolaj
  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 3 nagy sült piros paprika, durvára feldarabolva, vagy 1 (450 g) üveg sült piros paprika, leszűrve és durvára feldarabolva – recept alább
  • 1⁄2 bögre tej vagy édesítetlen növényi tej
  • 2 ek. harissza paszta, házi vagy bolti
  • 1⁄2 tk. szárított oregánó
  • 1⁄2 tk. édes paprika
  • 1⁄4 bögre reszelt parmezán, vagy ízlés szerint több
  • maroknyi friss bazsalikomlevél, összetépkedve (elhagyható)

 

Elkészítés

  1. Nagy lábosnyi (kb. 4,5 liter) vizet közepesen magas hőfokon felforralunk. Bőséges mennyiségű (1⁄2–1 evőkanál) sót adunk hozzá. Beletesszük a tésztát, ismét felforraljuk, és időnként megkeverve al dente állagúra főzzük (amikor már puha, de belül még mindig kissé kemény, ha ráharapunk), a csomagoláson olvasható utasítást követve. 1 bögrényit félreteszünk a főzővízből, majd leszűrjük a tésztát.
  2. Amíg a penne fő, elkészítjük a szószt. Kis serpenyőt közepes lángra teszünk, és beleöntünk mintegy 2 evőkanálnyi olívaolajat. Amikor az olaj már felforrósodott, beledobjuk a fokhagymát, és kevergetve pároljuk, amíg illatozni nem kezd (kb. 30 másodperc). A fokhagymát és az olívaolajat S alakú pengével felszerelt konyhai robot kelyhébe helyezzük. Hozzáadjuk a sült paprikát, a tejet, a harissza pasztát, oregánót, az édes paprikát, valamint nagy csipetnyi sót és fekete borsot (mindkettőből 1⁄2 teáskanálnyit használunk). Fél–egy percig járatjuk a gépet, amíg a hozzávalók bársonyos, sima szósszá állnak össze.
  3. A pennét visszatesszük a lábosba. Ráöntjük a szószt, majd megszórjuk a parmezánnal. Fakanállal alaposan összekeverjük, hogy a szósz mindenütt bevonja a tésztát. Ha a szósz túl sűrűnek tűnik, adunk hozzá a főzővízből, egyszerre mindig csak pár evőkanálnyit, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. A tésztát tányérokra szedjük, a tetejét pedig friss bazsalikommal díszítjük.

 

Sült pirospaprika

Hozzávalók kb. 1,1 literhez

  • 3–5 nagy piros kaliforniai paprika
  • extra szűz olívaolaj (sütőben sütéshez)

Elkészítés

  1. Ha a gázrózsán sütünk: Közepesre állítunk egy gázrózsát, és a paprikát hosszú grillcsipesszel közvetlenül a láng fölé tartjuk. A paprikát úgy forgatjuk, hogy a láng minden oldaláról érje, és addig sütjük, amíg teljesen megpuhul és mindenütt megszenesedik. A művelet kb. 15 percig tart.
  2. Ha a sütőben sütünk: A sütő középső állásába helyezünk a rácsot, és a sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk alufóliával. Ezután kb. 1 evőkanálnyi olívaolajjal megkenjük, és egy rétegben elrendezzük rajta a paprikát. Időnként megforgatva 35–40 percig sütjük, amíg a paprika megpuhul, és minden oldala felhólyagosodik. Ezután a paprikákat konyhai csipesszel azonnal hőálló tálba tesszük, és frissen tartó fóliával szorosan lefedjük, hogy benne maradjon a gőz.
  3. A paprikákat gőzölődni hagyjuk 10–15 percig, vagy amíg kezelhetőre hűlnek. (Így majd könnyen meghámozhatjuk őket.) A paprikákon egyesével, a száruknál fogva apró lyukat vágunk, hogy távozhasson belőlük a folyadék. Meghámozzuk őket, a megszenesedett részeket eltávolítjuk és kidobjuk (nem baj, ha pár pöttynyi marad rajtuk).
  4. A paprikákat felvágjuk, a magot kikaparjuk és kidobjuk, a csumát eltávolítjuk. Más receptekhez használjuk fel, vagy pedig pácoljuk.

 

spenótos frittata krumplival

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Spenótos-burgonyás frittata parmezánnal

Hozzávalók 4 –6 személyre

  • 3 közepes Yukon Gold burgonya (kb. 160 g), meghámozva és 1,5 cm-es karikákra vágva
  • 7 nagy tojás
  • 1⁄2 bögre durvára felvágott friss petrezselyem
  • 1⁄4 bögre reszelt parmezán
  • 1⁄2 tk. szárított oregánó
  • 1⁄2 tk. édes paprika
  • 1⁄4 tk. sütőpor
  • kóser só és őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 3 újhagyma, megtisztítva, a fehér és a zöld részei durvára feldarabolva
  • 1 fokhagymagerezd, lereszelve
  • 1 (lazán megtöltött) bögre bébispenót

 

Előkészítés

  1. A sütőben középső állásba tesszük a rácsot, a sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  2. Egy közepes méretű lábosba tesszük a burgonyaszeleteket, és annyi vizet öntünk rá, hogy 1,5 centiméter magasan ellepje. Közepesen magas hőmérsékleten felforraljuk, majd lejjebb vesszük a hőt, és gyöngyözve főzzük 5–7 percig, vagy amíg megpuhul. Leszűrjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a tojást, petrezselymet, parmezánt, oregánót, paprikát, sütőport, valamint csipetnyi sót és fekete borsot (mindkettőből 1⁄4 teáskanálnyit használunk). Mindent alaposan összekeverünk.
  4. 2 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk egy 25 cm átmérőjű öntöttvas serpenyőben. Amikor az olaj már elég meleg, beletesszük az újhagymát és a fokhagymát, és nagy csipetnyi sóval és fekete borssal ízesítjük (mindkettőből 1⁄2 teáskanálnyit használunk). Folyamatosan kevergetjük, és szükség szerint a hőmérsékletet levesszük, nehogy a fokhagyma odaégjen. A keveréket addig pároljuk, míg az újhagyma kissé megpuhul (kb. 3 perc). Majd a serpenyőbe tesszük a spenótot, és tovább kevergetjük, amíg a spenót is megfonnyad (kb. 1 perc). Hozzáadjuk a burgonyát, és elkeverjük, hogy az olajos-zöldséges keverék mindenütt bevonja.
  5. A burgonyákat egyenletesen elosztjuk a serpenyő alján. A tojásos keveréket a burgonyára öntjük, és közepes hőmérsékleten 4-5 percig sütjük, vagy amíg a tojás alul és a serpenyő oldalánál kissé megdermed. A serpenyőt sütőbe tesszük, és 8–10 percig sütjük, vagy amíg a tojás átsül, és a teteje már nem folyékony.
  6. A frittatát 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk.

 

Gyors és finom vacsora: három különleges mediterrán recept a családnak

Suzy Karadsheh: Mediterrán konyha – Egyszerű vacsorák

125 könnyen elkészíthető, szezonális, a mediterrán étrenden alapuló egészséges fogás, amelyet a család minden tagja imádni fog! Laktató egytálételek, gyorsan elkészíthető grillezett és egyserpenyős fogások, tápláló levesek, vitamindús saláták és ínycsiklandó desszertek – a receptek mellett pedig praktikus ötleteket, menütervezési, tárolási tippeket és technológiai leírásokat is találsz a könyvben.