Ha nem vagytok édesszájúak, vagy csak éppen rákívántatok valami sós finomságra, esetleg egy jó vendégváró receptet keresel, készítsd el valamelyiket az alábbiak közül. Egy fokhagymás-sajtos, egy négysajtos és egy sós rágcsálnivalóhoz ajánlunk receptet a Nosalty recepttárának köszönhetően.
Fokhagymás-sajtos csiga
Hozzávalók
Tészta
- 320 g finomliszt
- 80 g vaj (puha)
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 7 g instant élesztő (1 csomag)
- 1,5 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
Fűszervaj
- 160 g vaj (puha)
- 1 evőkanál kakukkfű (3 szál)
- 4 szál petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma (zúzott, apróra vágott)
Összeállítás
- 300 g trappista sajt
- 3 evőkanál vaj (olvasztott)
Elkészítés
Tészta
- Egy keverőtálban összekeverjük a vizet, az élesztőt, a sót, a cukrot és egy evőkanál lisztet. Letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk.
- Miután kissé felfutott az élesztős keverék, hozzáadjuk a puha vajat, a többi lisztet és egy tojást is. Összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd újra letakarjuk, és másfél órát kelesztjük.
Fűszervaj
- A puha vajat alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval, majd félretesszük.
- Tejfölös mártogatós
- Egy kis tálban összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőbe tesszük tálalásig.
A recept elkészítésének folytatását megtalálod a Nosalty oldalán, ITT, egy mártogatóssal együtt, amivel a csigákat tálalhatod. A recept elkészítését egy videó is segíti.
Négysajtos stangli
Hozzávalók
- 450 g rétesliszt
- 450 g tehéntúró
- 250 g vaj
- 100 g kéksajt
- 50 g grana padano
- 200 g krémfehérsajt
- 100 g sajt (Gouda)
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 1 teáskanál só
Elkészítés
- Öntsük egy tálba a túrót, kéksajtot, krémfehérsajtot, a reszelt grana padanot, a tojássárgákat, a szobahőmérsékletű vajat és a sót.
- Törjük össze egy villával az egészet, hogy egyneművé váljon. Ezután öntsük hozzá a réteslisztet, és kavarjuk össze a tésztát.
- Fedjük le, és hagyjuk pihenni hűtőben egy órát.
A recept elkészítésének folytatását megtalálod ITT, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést.
Bajor perec, azaz Laugenbrezelc
Hozzávalók
Előtészta
- 100 g finomliszt
- 65 g víz
- 2 g friss élesztő (borsónyi)
Főtészta
- 2 dl tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor
- 15 g friss élesztő
- 250 g kenyérliszt bl80
- 125 g rétesliszt
- 75 g finomliszt
- 1 evőkanál só
- 40 g vaj (olvasztott)
Főzés, sütés
- 1 l víz
- 100 g szódabikarbóna
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál só (nagyszemű, a tetejére)
Elkészítés
Előtészta
- A három alapanyagot egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd folpackkal lefedjük. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, ezalatt csodás, erős gluténszálak alakulnak ki benne.
Főtészta
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Belecsipegetjük az előtésztát, majd alaposan összegyúrjuk.
- A tésztát 10-15 percet dagasztjuk kézzel vagy kézi robotgéppel, amíg szép ruganyos és fényes lesz. Ekkor a tésztagombóc tetejét bekenjük olajjal, majd lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.
A recept elkészítésének folytatását megtalálod ITT.