Család

Hat finom őszi almás desszert – a fahéjas cukrot se hagyd le róluk

Az őszi gyümölcsök közül az egyik legjobb süti- és édességalapanyag az alma, hiszen számos formában készülhet belőle desszert. A fahéj és más őszies, átmelengető fűszerek nem hiányozhatnak mellőle.
2024. Október 26.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A Nosalty recepttárából válogattunk most néhány almás receptet.

A szupergyors klasszikus

Ha nagyon gyors almás desszertet szeretnél készíteni, nem is kérdés, hogy tócsnit érdemes csinálnod. Ha árválkodik otthon két alma a hűtőben, csak hámozd meg és reszeld le gyorsan, és néhány hozzávalóval összekeverve már sütheted is belőlük a tócsnikat. A tetejükre akár a fahéjas cukor is elegendő lehet, de mehet rá tejszínhab, méz, dió, lekvár, vagy bármi kedvetekre való. Nem forrón, de még melegen ajánlott fogyasztani.

Tovább a receptre: Almás tócsni

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Palacsinta is lehet belőle

Ha nem tócsninak sütnéd meg, hasonló alapanyaokkal palacsinta is készülhet a maradék almákból. Ennél a receptnél érdemes időben kikeverni a tésztát, és néhány órát pihentetni a hűtőben. A klasszikus módon palacsintasütőben kell kisütni a vékonyabb palacsintalapokat, amiket porcukorral, fahéjas cukorral is lehet fogyasztani, de kerülhet bele akár fűszeres almaszósz is, vagy egy finom vaníliasodó.

Tovább a receptre: Rusztikus almás palacsinta

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Gyors fánkok almából

Tényleg villámgyorsan készíthetsz fánkot almával, akár hétvégi desszertnek, vagy egy kiadósabb leves mellé ebédre. A recept szerint a száraz és a nedves hozzávalókat külön össze kell keverni, majd ezeket tésztának összekeverni. Egy nagyobb almára lesz még szükség, amit meghámozva, kimagozva kell feldarabolva a tésztába tenni, majd evőkanállal adagolva már sütheted is a fánkokat. A fahéjas porcukor erről a desszertről se maradjon el!

Tovább a receptre: Egyszerű almafánk

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Még egy palacsintatésztás ötlet

Az alma és a palacsintatészta jól kijönnek egymással, ha meleg, őszi desszertről van szó. Sűrű palacsintatésztába forgatva, olajban kisütve készül a klasszikus bundás alma, amihez karikára kell szeletelni az almákat. Szintén egy nagyon gyorsan elkészíthető desszert.

Tovább a receptre: Egyszerű bundás alma

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

A legjobb maradékmentő

Húsvétkor szuper maradékmentő tud lenni, ha túl sok kalácsot vásároltunk vagy sütöttünk, de máglyarakást bármikor készíthetünk, ha van néhány szikkadt kifli vagy zsemle otthon. Az alma mellett a szilvalekvár vagy a baracklekvár ad egy kis fanyarságot ennek a desszertnek, az édes ízt pedig a cukorral habosra kevert tojássárgája és a fahéj. Az alábbi recept nem írja, de akár ízlés szerint darált dió és mazsola is kerülhet bele.

Tovább a receptre: Klasszikus máglyarakás

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Egy különleges almás sütemény

Ha eddig még nem próbáltad, és jut egy kicsit több időd a sütésre, készíts láthatatlan almatortát. Ez a sütemény onnan kapta a nevét, hogy az almák nagyon vékonyra gyalulva kerülnek bele, így szinte elbújnak a tortában – de a karakteres almaíz természetesen megmarad.

Tovább a receptre: Láthatatlan almatorta

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)