
(Kép forrása: Getty Images)
Legyen vaníliás, csokidarabos, kakaós tésztájú, vagy valamilyen különleges ízesítésű, egy-egy tálca otthon sült kekszet biztosan hamar elfogyaszt a család. Ahhoz, hogy még jobbak legyenek az egyébként is ínycsiklandozó kekszek, érdemes a tészta elkészítésekor és sütéskor odafigyelni egy-két dologra. Így remek állaga lehet a kekszeknek. Alább ehhez találsz néhány tippet.
Hasznos tippek a kekszsütéshez

6 fotó megtekintése
Galéria

Hat tipp, hogy még jobb legyen a házi keksz

1/9
Szobahőmérsékletű alapanyagok
Szobahőmérsékletű alapanyagok. A legjobb állag elérése érdekében a vajat vedd ki egy kicsit korábban a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen – ez jobban elkeveredik a száraz hozzávalókkal, és segít, hogy a kekszek jobban tartsák a formájukat sütéskor. Ha előre felkockázod a vajat, gyorsabban lesz szobahőmérsékletű. A tojást szintén vedd ki előbb a hűtőből, mert a fehérje és a sárgája jobban összekeveredik, ha szobahőmérsékletű.(Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:

2/9
Habosítsd ki a cukrot és vajat
Habosítsd ki a cukrot és vajat. Sok sütemény receptje kezdődik azzal, hogy a vajat és a cukrot keverjük habosra. A kekszsütésnél is fontos, hogy ne csak egyszerűen elkeverjük ezt a két hozzávalót, hanem néhány percig kavarjuk robotgéppel, hogy légbuborékok keletkezhessenek a keverékben. Ezek ugyanis sütésnél segítenek, hogy gőz képződhessen a kekszekben, amitől jobb lesz az állaguk. Ez nagyjából 3-5 perces művelet, a végeredménynek világosnak és habosnak kell lennie. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:

3/9
Ne feledkezz meg a hűtésről
Ne feledkezz meg a hűtésről. Ha a recept azt írja, hogy tedd a hűtőbe a keksztésztát, ezt a lépést ne hagyd ki, és tartsd be a hűtési időt. Ez azért fontos, hogy ne terüljenek szét túlzottan a kekszek sütéskor: így a vaj egy kicsit meg tud szilárdulni, és tovább tart, hogy sütéskor megolvadjon, mint ha szobahőmérsékletű lenne.(Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:

5/9
Fagyiskanállal mérd ki a kekszeket
Fagyiskanállal mérd ki a kekszeket. Ha szeretnéd, hogy egyforma méretűek legyenek a kekszek, használj fagyiadagoló kanalat a tészta kiméréséhez. Ezután formázz belőlük gombócot, majd lapítsd el. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:

6/9
Hagyj helyet a kekszeknek
Hagyj helyet a kekszeknek. A megformázott kekszeket sütőpapírral bélelt sütőlemezen süsd ki. Arra is figyelj, hogy maradjon elegendő hely a kekszek között, mert egy kicsit mindegyik terül sütés közben. Hagyj legalább 4-5 cm helyet közöttük. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:

7/9
Figyelj a kekszekre sütés közben
Figyelj a kekszekre sütés közben. A kekszeknél különösen igaz, hogy figyeld a sütiket a sütés közben. Ellenőrizd néhány perccel a receptben megadott sütési idő lejárta előtt a kekszeket: ha a szélük már enyhén aranybarna, vedd ki a sütőből a tepsit. Ekkor hagyd a kekszeket még 2-3 percig a lemezen, aminek a hője segít tovább sülni, majd ezután tedd át rácsra hűlni a sütiket. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek






Fotó megosztása: