Család

Hat szuper trükk a házi keksz sütéséhez

Akár egyedül, akár a gyerekekkel készítenétek valamilyen finom kekszet a hétvégén, érdem kipróbálni a következő tippeket a sütésnél.
2024. Január 28.
kekszsütés
(Kép forrása: Getty Images)

A Business Insider-rel a tíz éve profi cukrászként dolgozó Molly Allen osztott meg néhány remek trükköt, amiket érdemes lehet kipróbálni az otthoni kekszsütéskor.

Keverd jó habosra a vajat és a cukrot

Sok kekszrecept első lépése a vaj és a cukor összekeverése. Allen szerint azonban nem elég ezeket csak összekeverni, hanem érdemes néhány percig alaposan összedolgozni, hogy keverés közben légbuborékok keletkezzenek benne. A buborékoknak sütéskor az lesz a szerepük, hogy gőz keletkezik belőlük, ami a jó textúrát eredményezi.

A cukor és a vaj összekeverése a cukrász szerint általában 3-5 percig tart, a mixertől függően. Akkor jó a keverék, ha halvány és könnyű – ekkor már készen áll arra, hogy hozzáadd a szobahőmérsékletű tojást/tojásokat.

Tartsd be a hűtési időt

Nem minden kekszrecept ír hűtési időt, de amelyik igen, ott ezt fontos betartani, mert ez akadályozza meg, hogy a kekszek túlságosan szétterüljenek sütés közben. Ez a vaj miatt van, ami szobahőmérsékleten puha lesz, de a tészta hűtésekor ismét megszilárdul, és a sütőben a megolvadása így tovább tart.

Jól jöhet ez az eszköz

Ha egyforma méretű és alakú kekszet szeretnél sütni, abban segíthet egy kisebb méretű fagyiadagoló kanál. Kanalazz ezzel a tésztából, formázz belőle golyót, majd helyezd a tepsire.

Hagyj helyet a kekszeknek

Az egyes kekszek típusától függ, hogy mennyire, de minden keksztészta szétterül valamennyire sütés közben. Így amikor a tepsire helyezed a kekszeket, hagyj közöttük nagyobb helyet, hogy ne süljenek egybe.

Nézz rá a kekszekre sütéskor

Még ugyanolyan hőfokra állítva is minden sütő egy kicsit másképp süt. Ezért fontos, hogy pár perccel a receptben írt sütési idő lejárta előtt rápillants a kekszekre. Allen szerint a kekszek általában akkor készülnek el, amikor a szélük enyhén aranybara lesz, ami megtörténhet az írt sütési idő előtt vagy akár után is pár perccel.

Hogy puha legyen a keksz

A keksz úgy lesz puha, ha a megfelelő időben veszed ki a sütőből, és még hagysz nekik időt kint befejeződni a sülést. Ehhez a cukrász szerint érdemes akkor kivenni a kekszeket, amikor már barnulni kezd a szélük, és ezután a tűzhely tetejére tenni a tepsit, ahol a sütőlemez maradék hője segít befejezni a sütést két-három perc alatt. A hűtőrácsra csak ezután helyezd a kekszeket.