
Kép: Getty Images
Almakompót télire: illatos vitaminforrás a hideg hónapokra
Amikor beköszönt az ősz, és a piacokon megjelennek a friss, ropogós almák, érdemes néhány üveggel eltenni belőlük télire is. A házi almakompót nemcsak a gyerekkor ízeit idézi fel, hanem természetes, tartósítószer-mentes vitaminforrásként is megállja a helyét a hideg hónapokban. Egy tál gőzölgő kompót tökéletes kiegészítője lehet egy kiadós ebédnek, de akár önmagában is könnyű, egészséges desszertként fogyasztható.
Az almakompót elkészítése egyszerű, mégis rengeteg lehetőség rejlik benne – az édes, fahéjas klasszikustól egészen a fűszeres, különleges téli változatig. Nézzük, hogyan készíthetsz kétféle finom és tartós almakompótot télire!
Miért érdemes almát fogyasztani? – Természetes vitaminforrás
Az alma az egyik legkedveltebb őszi gyümölcsünk, és nem véletlenül mondják: „napi egy alma az orvost távol tartja.” Az alma igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, rosttal, káliummal, pektinnel és antioxidánsokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést és segítenek a szervezet méregtelenítésében.
Ráadásul az alma alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is beilleszthető, a benne lévő rost pedig hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Kompót formájában ráadásul még a gyerekek is szívesen fogyasztják – különösen, ha illatos fűszerekkel készül.
Klasszikus almakompót télire
Hozzávalók (kb. 5 üveghez):
- 2,5 kg alma (keményebb fajták, pl. jonatán, idared)
- 2 liter víz
- 40–50 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 citrom leve
- 1 rúd fahéj
- 3–4 szem szegfűszeg
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vagy cikkekre vágjuk.
- Egy nagy lábasban a vizet a cukorral, citromlével és a fűszerekkel felforraljuk.
- A cukros-fűszeres szirupba beletesszük az almaszeleteket, és kb. 5–6 percig főzzük, amíg az alma kissé megpuhul, de nem esik szét.
- Az előkészített, sterilizált üvegekbe szorosan bepakoljuk az almát, majd felöntjük a forró sziruppal.
- Az üvegeket szorosan lezárjuk, fejre fordítjuk pár percre, majd pokrócba bugyolálva hagyjuk kihűlni.
- Száraz, hűvös helyen akár tavaszig is eláll.
Ha tartósítószert nem szeretnél használni, érdemes az üvegeket előzetesen alaposan kimosni, majd forró vízzel vagy sütőben sterilizálni (120 °C-on kb. 15 percig).

Kép: Getty Images
Fűszeres, narancsos almakompót – különleges téli változat
Ez a változat igazi karácsonyi hangulatot varázsol a kamrába: az alma mellé narancs, méz és illatos fűszerek kerülnek, amelyek különleges ízvilágot adnak a kompótnak.
Hozzávalók (4 üveghez):
- 2 kg alma (édes-savanykás fajta)
- 1 liter víz
- 25 dkg méz (vagy nádcukor)
- 1 bio narancs héja és leve
- 1 kis darab friss gyömbér (kb. 2 cm, reszelve)
- 1 rúd fahéj
- 3–4 szem szegfűszeg
- 1–2 db csillagánizs
Elkészítés:
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk.
- A vizet, mézet, narancslevet, gyömbért és fűszereket összeforraljuk, majd 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk az almát, és további 5–7 percig főzzük, amíg az alma félig megpuhul.
- Az almát üvegekbe tesszük, majd a forró, fűszeres lével felöntjük.
- Lezárjuk, és 10 percre fejre állítjuk, majd pokrócba csomagoljuk a lassú kihűléshez.
Ez a változat forralt borhoz, sült húsok mellé vagy reggeli zabkásába is kiválóan illik. Illatos, különleges és garantáltan feldobja a téli napokat!
Mihez fogyaszthatjuk az almakompótot?
Az almakompót rendkívül sokoldalú:
- Köretként jól illik sültekhez, főleg sertéshez vagy kacsához.
- Desszertként tejszínhabbal, piskótával vagy vaníliás pudinggal is tálalható.
- Reggelire zabkásába, joghurtba keverve természetes édesítőszerként működik.
- Hideg italokhoz vagy teához is adhatunk belőle, ha a levét felhasználjuk ízesítésre.
A házi almakompót ráadásul gyerekek és idősek számára is ideális, mivel könnyen emészthető és nem tartalmaz mesterséges adalékokat.
Tipp a tökéletes kompóthoz
- Az alma ne legyen túl érett, mert széteshet főzés közben.
- A szirup édesítését mindig kóstold meg – az alma fajtájától függően változhat a cukormennyiség.
- Ha szívesen kísérletezel, próbáld ki vaníliával, kardamommal is!