Család

Heti időjárás: fokozódik a hőség a jövő héten

A hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot.
2024. Július 07.

Fokozódik a hőség a jövő héten, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot. Elszórtan egy-egy zápor, zivatar kialakulhat – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Hétfőn erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, majd estére a gomolyok összeesnek és kiderül az ég. A Dunántúlon általában kevesebb lehet a felhő, ott sokat süthet a nap, míg a Dunától keletre magasabbra törhetnek a gomolyok – arrafelé elszórtan kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Az északias irányú szél többnyire mérsékelt marad, helyenként kísérhetik élénk lökések. Zivatarokhoz viszont erős, viharos lökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30-37 Celsius-fok között várható, de északnyugaton 30 Celsius-fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet.

Kedden napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet néhol időnként élénk lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 14-23 Celsius-fok, míg a maximum 30-37 Celsius-fok között alakul.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett napos időre kell számítani, a csapadéknak kicsi az esélye. Helyenként megélénkül az északkeleti, majd a délkeleti szél. Hajnalban 15-24 Celsius fok várható, délután pedig 32-38 Celsius-fok.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, a légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A minimum-hőmérséklet 17-25 Celsius-fok, a csúcsérték 33-39 Celsius-fok között valószínű.

Pénteken is napos idő lesz, gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleti, majd déli szél. A hajnali 18-25 Celsius-fokról 34-40 Celsius-fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton is napos időre kell készülni gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, elvétve záporral, zivatarral. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, a Dunántúlon élénkülhet meg helyenként az északnyugati szél. Hajnalban 19-26 Celsius-fok, míg délután 33-40 Celsius-fok várható.

A hét utolsó napján az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Szórványosan valószínű záporeső, zivatar vasárnap, megélénkül, több helyütt megerősödik az északi, északnyugati szél. A hajnali 17-26 Celsius-fokról 29-38 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Forrás: MTI