A cékla nagyon egészséges zöldség, gazdag vitaminokban és tápanyagokban gazdag, miközben kalóriatartalma csekély – 100 g céklában mindössze 44 kalória van. C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és mangánban gazdag zöldségféle, és remek antioxidánsforrás. Az ízletes és egészséges zöldségféle már szeptembertől szezonális, így érdemes keresni a boltokban, piacokon.

(Kép forrása: Getty Images)
Most az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer adott néhány ötletet Facebook-posztjában, ami segíthet, hogy a cékla pozitív tulajdonságait sokáig élvezhessük.
Bejegyzésük szerint vásárláskor mindig érdemes feszes, tömör, sérülésmentes héjú gumókat választani, és azt is megosztották, hogy minél kisebb a cékla, annál jobb az íze, a nagyobbak “fás ízűek” lehetnek. A cékla nagyjából két hétig áll el a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, és a friss gumókat hűvös, száraz, sötét pincében is tárolhatjuk.
Erre figyelj, ha lefagyasztod
Ha hosszabb időre tennénk el, fagyasszuk le: ehhez először főzzük a gumókat 30-50 percig, majd szeletekre vagy kockákra vágva tegyük jól záródó fagyasztódobozba vagy -zacskóba.
A céklát sokan savanyúságként, céklasalátaként fogyasztják, de érdemes más elkészítési módokat is kipróbálni, hiszen változatosan fel lehet használni, például levesnek, tésztaszósznak, hummusznak, zöldségkrémnek, de sütve akár köretnek is – ebben a cikkben ajánlottunk néhány receptet korábban. Az édes ízű cékla ráadásul még süteménybe is kerülhet! Ebben a cikkben találsz receptet egy csokis-céklás sütihez és egy almás-céklás muffinhoz is.