A sült zabkása belül lágy és szaftos, de a teteje és az alja egy kicsit megpirul és ropogósabb lesz. Ahogy a főzött változat, úgy a sütőben készült is ízesíthető számtalan módon, és szuper „maradékmentő” lehet, ha van egy-két elhasználásra váró gyümölcs, megbontott aszalvány vagy olajos mag. Készülhet tejjel vagy akár tejhelyettesítővel is – kísérletezzétek ki a kedvenceteket. Tálalhatod melegen, de lehűtve is.
Az alaprecept a következő.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 3 evőkanál vaj
- 2 bögre (500 ml) tej
- 1 nagy tojás
- 5 dkg barna cukor (ez ízlés szerint lehet kevesebb is, ha kevésbé édesen szeretnétek)
- 2 evőkanál méz
- 1 és ½ teáskanál vanília aroma
- 2 bögre zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 bögre gyümölcs – ez lehet fagyasztott, kockára vágott, kerülhet bele bogyós gyümölcs, alma, banán vagy vegyesen, egy része lehet akár aszalt – az ízléseteknek megfelelően (opcionális)
- ½ bögre apróra vágott dió vagy más mag, esetleg kókuszreszelék, vagy ezek kombinációja (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és kenj ki vajjal egy nagyjából 20×20 cm-es tepsit.
- Egy tálban keverd össze a tejet, a tojást, a cukrot, a mézet, a vajat megolvasztva és a vanília aromát. Ezután add hozzá a zabot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és keverd össze.
- Öntsd a tál tartalmát a tepsibe, és ha teszel bele gyümölcsöt és/vagy magvakat, egyenletesen eloszlatva add hozzá.
- Süsd nagyjából 35-40 percig, amíg éppen összeáll a közepe is. Hagy hűlni 5-10 percet, amikor kész, majd kikanalazva vagy négyzetekre vágva tálald.
(Forrás: cooking.nytimes.com)