Család

Így is készülhet maradékmentő zöldpesto

Csak össze kell turmixolni, és már mehet is a tésztára.
2024. Október 27.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség Facebook-oldalán osztott meg néhány ötletet az élelmiszerekkel kapcsolatos, elkerülhető hulladékmennyiség, és az otthoni pazarlás csökkentésére. Ehhez kapcsolódón írtak a közelmúltban egy bejegyzésükben egy remek maradékmentő pesto-receptről is.

Ahogy írják, főzés közben is sok olyan hulladék keletkezik, melyek esztétikailag nem tesznek hozzá az ételhez, így ezeket nem mindig fogyasztjuk el – viszont felhasználhatók lennének. „Azon túl, hogy a zöldségek héjából, brokkoli vagy karfiol törzséből csodás alaplevet főzhetünk, most egy pesto receptet hoztunk olyan alapanyagokból, amit sokszor a szemetesbe hajítanak, pedig hasznos, étrendünket színesítő ételt készíthetünk belőlük” – áll a posztban.

A szervezet receptje szerint a pesto alapanyagai a következők: 1 karalábé levele, 1 sárgarépa zöldje, 1 csomó retek levele, 150 ml olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 100 g pirított mag (ez lehet például dió, mandula), ízlés szerint só és bors. A hozzávalókat csupán össze kell turmixolni, fűszerekkel még lehet ízesíteni, és már fel is használhatjuk tésztához, pirítóshoz, de salátákhoz is.

Ha van otthon bazsalikomod, korábban egy bazsalikom pestohoz mutattunk receptet itt.