Család

Így is segíti a zene és az ének a baba fejlődését

A zene, az éneklés, a tánc nagyon szórakoztató a babák és a kisgyerekek számára, de emellett remek eszközei is a fejlődésnek.
2024. Április 03.
(Kép forrása: Getty Images)

Kapcsold be a rádiót vagy egy lejátszási listát, táncolj a babával, zenélj neki, vagy egyszerűen csak énekelj, mondókázz – bármelyiket is teszed, mindegyik remekül hat a fejlődésére. Miért jó a zene a babáknak? Többek között a következőkért!

A babák értik a ritmust

Egyes kutatások szerint az újszülöttek már nagyon korán képesek felvenni a ritmust, érzékelni az ütemet a zenében – írja a BBC Tiny Happy People. Dr. Michelle Peter gyermeknyelv kutató szerint a zenehallgatás nagyszerű módja lehet a kisgyerekek memória- és hallási képességeinek fejlesztésére.

A ritmus kopogtatása, tapsolása, és megfigyelni, hogy a gyermek le tudja-e másolni, segíti a fejlődését. A ritmus érzékelése segítheti azokat a készségeket, amelyek fontosak a nyelvi fejlődésben, különösen a minták felismerésének képességét.

Az éneklés, a zene megnyugtató

A baba már a várandósság idején elkezdi felismerni a hangodat, ezért már ekkor érdemes énekelni neki. Az újszülött baba imádni fogja a hangodat, bármit és bárhogyan is énekelsz neki. A kutatók megállapították, hogy az altatódalok képesek megnyugtatni a babákat, csökkentve a pulzusukat és a pislogás gyakoriságát. (Ráadásul a bármilyen nyelven énekelt dalok így hatottak.)

Jó alkalom lehet az éneklésre a pelenkázás, az öltöztetés, mert ilyenkor is segíthet megnyugodni a picinek. Emellett az éneklés egy jó lehetőség a szemkontaktusra, a szemtől szembeni interakcióra – így a baba azt is láthatja, hogy hogyan mozog a szád és milyen hangokat adsz ki. És így a nyelvvel is ismerkedik.

A tánc se maradjon el

A babáknak és a kisgyerekeknek is nagyon élvezetes lehet a közös táncolás, ami segíthet megnyugodni, és életkortól függetlenül endorfinokat szabadít fel. A különböző zenés-táncos-mozgásos játékok lehetőséget adnak új hangok és mozdulatok megismerésére, és a koordinációs és koncentrációs képességek fejlődésére.

A valamilyen cselekvést, mozdultot tartalmazó énekek nem csak szórakoztatóak

Azok a dalok, amik valamilyen gesztusokat, mozdulatokat, cselekvéseket végeztetnek, szintén segítik a baba fejlődését. Jótékony hatással lehetnek például a koordinációra, a kézmozdulatokat tartalmazó dalok pedig kommunikációra ösztönözhetnek. Amikor még elénekelni nem tudja a baba a dalokat, már gesztusokkal, mutogatással, tapssal ő is részt tud venni benne. Ezek a motoros és szociokognitív képességek kombinációját igénylik, így szórakoztató módon segítik ezeknek a fejlődését is.

A nyelvtanulás eszközei

Ahogy arról már esett szó, a mondókák és dalok a nyelvtanulás során is nagyszerű eszközt jelentenek. Az ismétlődő dalszövegeknek, az egyszerű, hasonló hangzású szavak pozitív hatással vannak a kicsire. A mondókák ugyanis arra ösztönzik, hogy kitalálja, melyik lesz a következő szó, és segít emlékezni is. Az ismétlés támogatja a nyelvi fejlődést. Emellett a mondókák és dalok meglepő szavakat is tartalmazhatnak, és a szókincset is fejlesztik.