Teljesen igazad van, ha a hirtelen jött hőségben kijelentetted, hogy nem szeretnél órákig állni a tűzhely mellett, és tovább forrósítani az otthonod levegőjét főzőcskézéssel.
Bár a lángossütőkben valóban kemény munka folyik, otthon nem kell reggeltől estig sütögetned, és a házi lángossütés mellett szól plusz egy érvként, hogy a hőségben a tészta még szuperebbül megkel, vagyis a végeredmény még nagyszerűbb lesz! És ez a megoldás sokkal költséghatékonyabb is!
Ha strandra ma nem juttok el, legalább egy lángost dobj össze a családnak, meglátod, mindenki díjazza majd az ötletet! Közöttük te is, mert a jól bevált lángosrecept elkészítése sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt sokan gondolnák.
Otthon sült piaci lángos
Hozzávalók:
- 20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő (nem por!)
- 1 teáskanál só
- 1 csipet cukor
- 1,5-2 l olaj a sütéshez (ezen nem szabad spórolni!)
Így készül:
- Első lépésként meglangyosítjuk a tejet, hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, és megvárjuk, hogy felfusson.
- Amíg növekszik, tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sót.
- Ha az élesztő felfutott, több részletben a liszthez öntjük, és elkezdjük dagasztani. Tarts ki, ez a munka legkeményebb része, aminek meglesz a jutalma: a simára és levegősre dolgozott tészta a kívül ropogós, belül puha lángos titka!
- Ha a nehezén túl vagy, kissé olajozd be és hintsd meg a tészta tetejét liszttel, majd letakarva tedd félre, és hagyd 1 órán át kelni.
- A pihenőidő leteltét követően lisztezett deszkára borítjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk a lángostésztát. Ezekből csinos kis gombócokat formázunk, majd konyharuhával letakarva hagyjuk még egy kicsit pihenni, amíg a sütéshez használt edényben felforrósodik az olaj. (Könnyebben mehet a gombócok formázása, ha a kezedet is beolajozod egy kicsit!)
- Ha elérte a kívánt hőfokot az olaj, a gombócokból lángost nyújtunk, és egyesével kisütjük. Elengedhetetlenül fontos, hogy bő olajban süljenek, pont úgy, mint amikor farsangi fánk készül! Ha az egyik oldala szépen megpirult, megfordítjuk, és azt is megsütjük.
- Alaposan lecsepegtetjük, és kedvünk szerint pakoljuk meg reszelt sajttal, fokhagymás vagy sima tejföllel – vagy bármi mással, ami az ízlésünk szerint passzol a lángoshoz!
FONTOS: A sütéshez használt edény mindig legyen tiszta és száraz, ugyanakkor a nagysága sem mindegy: olyan méretű edényt használj, amiben van helye a lángosnak „úszkálni” pirulás közben, nem szabad, hogy az edény aljára vagy a falához tapadjon.
Nyitókép: Getty Images