Család

Így készül a kedvenc cseresznyés piskótánk

Ez tényleg olyan cseresznyés süti, amiért még a hőségben is megéri bekapcsolni a sütőt!
2024. Június 27.

Ez a süti minden fáradozásodért kárpótol, ráadásul gyorsan el is készíthető, és nem kell attól tartanod, hogy hegyekben áll majd az összedobása után a mosogatnivaló! Nyugodtan vágj bele akkor is, ha nem vagy gyakorlott konyhatündér, meglehetősen kicsi az esély arra, hogy kudarcot vallj vele!

Puha és illatos cseresznyés piskóta

Hozzávalók:

  • 700 g magozott cseresznye
  • 75 g vaj
  • 120 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 100 g tejföl
  • 50 ml szénsavas ásványvíz
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag (lehetőleg foszfátmentes) sütőpor
  • A tetejére: pici fahéj és porcukor (mindkettő opcionális)

frissen szedett cseresznye

Így készül:

  1. Egy nagyobb keverőtálba ütjük a tojásokat, és robotgéppel elkezdjük habosítani. Amikor kezd kivilágosodni, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. 
  2. Ha szépen felhabosodott (úgy 5-6 perces keverés után), belecsorgatjuk az olvasztott, de semmiképp sem forró vajat, belekanalazzuk a tejfölt, végül hozzáöntjük a szénsavas vizet.
  3. Jól elkeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és összeforgatjuk a hozzávalókat.
  4. 180 fokosra előmelegítjük a sütőt, egy kisebb tortaformát vagy 20 cm x 20 cm-s tepsit kivajazunk és kilisztezünk, és egyenletesen eloszlatjuk benne a citromtól és vaníliától illatozó tésztát. 
  5. A kevés lisztben megforgatott, magozott és lecsepegtetett gyümölcsöt szépen a tetejére tesszük, és ha kedvünk tartja, meghintjük egy csipetnyi fahéjjal.
  6. Betoljuk a sütőbe, és 40-50 perc alatt készre sütjük – mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, mindenképpen érdemes tűpróbát végezni!
  7. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de garantáljuk, hogy anélkül is imádni fogod!

Nyitókép: Getty Images