Ez a süti minden fáradozásodért kárpótol, ráadásul gyorsan el is készíthető, és nem kell attól tartanod, hogy hegyekben áll majd az összedobása után a mosogatnivaló! Nyugodtan vágj bele akkor is, ha nem vagy gyakorlott konyhatündér, meglehetősen kicsi az esély arra, hogy kudarcot vallj vele!
Puha és illatos cseresznyés piskóta
Hozzávalók:
- 700 g magozott cseresznye
- 75 g vaj
- 120 g cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 db tojás
- 100 g tejföl
- 50 ml szénsavas ásványvíz
- 250 g finomliszt
- 1 csomag (lehetőleg foszfátmentes) sütőpor
- A tetejére: pici fahéj és porcukor (mindkettő opcionális)
Így készül:
- Egy nagyobb keverőtálba ütjük a tojásokat, és robotgéppel elkezdjük habosítani. Amikor kezd kivilágosodni, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
- Ha szépen felhabosodott (úgy 5-6 perces keverés után), belecsorgatjuk az olvasztott, de semmiképp sem forró vajat, belekanalazzuk a tejfölt, végül hozzáöntjük a szénsavas vizet.
- Jól elkeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és összeforgatjuk a hozzávalókat.
- 180 fokosra előmelegítjük a sütőt, egy kisebb tortaformát vagy 20 cm x 20 cm-s tepsit kivajazunk és kilisztezünk, és egyenletesen eloszlatjuk benne a citromtól és vaníliától illatozó tésztát.
- A kevés lisztben megforgatott, magozott és lecsepegtetett gyümölcsöt szépen a tetejére tesszük, és ha kedvünk tartja, meghintjük egy csipetnyi fahéjjal.
- Betoljuk a sütőbe, és 40-50 perc alatt készre sütjük – mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, mindenképpen érdemes tűpróbát végezni!
- A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de garantáljuk, hogy anélkül is imádni fogod!
Nyitókép: Getty Images