A muffin egy örök kedvenc süti, mert egyszerű, gyors, a gyerekekkel együtt is könnyedén el lehet készíteni, és remekül variálható magvakkal, csokival, gyümölcsökkel, lekvárokkal és más finomságokkal. Az egyik probléma, ami a muffinkészítéskor előfordulhat, hogy túl kapos lesz a teteje, nem emelkedik fel szép kúposan. Van néhány apró trükk, ami viszont segíthet ebben az esetben. Ezeket gyűjtöttük most össze.
Hat tipp, hogy szép magas legyen a muffinok teteje
6 fotó megtekintése
Galéria
Így lesz szép magas teteje a muffinnak – 6 tipp, amit érdemes kipróbálni
1/9
Használj szobahőmérsékletű hozzávalókat
A hideg tojás, tej vagy vaj miatt előfordulhat, hogy a sütőpor nem tud rendesen dolgozni. Ráadásul a hideg hozzávalók nehezebben elegyednek. Ezért mielőtt nekiállnál a süti elkészítésének, vedd ki az alapanyagokat a hűtőből nagyjából fél órával korábban. Ez a kis előkészület is segít, hogy szebb, magasabb és levegősebb muffint tudj sütni. A muffinkészítés egyik kulcsa pedig az, hogy ne keverd túl a tésztát, csak gyorsan dolgozd össze a hozzávalókat. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
2/9
Ne legyen se túl sok se túl kevés a tészta
A muffintepsiben egy-egy formát érdemes a háromnegyedéig tölteni. Ha kevesebb ezekben a tészta, lapos maradhat a sütik teteje, ha túl sok, kifolyhat és oldalra terülhet. A háromnegyedes szabály segít, hogy szép, domború tetejű legyen a muffin. Ha van, használj fagylaltadagoló kanalat, így minden kapszliba ugyanannyi tésztát tudsz tölteni, és egyformák lesznek a muffinok. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
3/9
Ne töltsd tele a tepsit
Ne töltsd meg a muffintepsi összes mélyedését, helyette hagyd szabadon minden másodikat. Így a levegő jobban áramlik majd és a muffinok magasabbra nőnek. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
5/9
Hagyd pihenni a tésztát
Ha a tésztát 5–10 percig állni hagyod, mielőtt a sütőbe kerül, a liszt jobban felszívja a folyadékot, és így egyenletesebb lesz a süti állaga és szebben megemelkedik. Arra is figyelj, hogy ne várj túl sokáig sem, mielőtt a sütőbe kerülne a tészta. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
6/9
Kezdd a sütést magas hőfokon
Ha a muffinokat rögtön 220 °C-ra előmelegített sütőbe teszed, az első percekben látványosan megemelkedik. Néhány perc után – nagyjából öt perc – azonban érdemes visszavenni a hőmérsékletet 180–190 °C-ra, hogy ne égjen meg a teteje, mire megsül a belseje is. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
7/9
Ne nyitogasd a sütőajtót
A sütés első 15 percében nem érdemes kinyitni a sütőajtót, mert a hirtelen hővesztés miatt a muffinok összeeshetnek. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikk
sütőtök
Muffin is készülhet a maradék sütőtökből