Család

Így tároljuk és tegyük el a zöldfűszereket

Hogyan tárolhatjuk hűtőben, vagy akár fagyasztva vagy szárítva?
2024. Augusztus 23.

Nagyon jó dolog, ha van otthon friss zöldfűszer, ezért érdemes nevelgetnünk belőlük a kertben vagy a balkonon, vagy időnként vásárolni egy-egy csomót vagy cserépnyit. A Food&Wine osztott meg néhány tippet arra, hogy hogyan tehetjük el, tartósíthatjuk a friss fűszernövényeket.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Az olyan friss, lágy, leveles fűszernövények, mint a koriander, a petrezselyem, a menta vagy a bazsalikom tárolásánál arra kell figyelnünk, hogy ezek a fűszerek hajlamosak gyorsan megfonnyadni. A portál szerint először tisztítsuk meg és készítsük elő a zöldfűszereket. Távolítsuk el róla a madzagot vagy befőttesgumit, hogy a fűszerágak lélegezni tudjanak. Majd óvatosan mossuk le a csap alatt, és szárítsuk meg tiszta konyharuhával vagy salátaszárítóval. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legtöbb vizet leitassuk róluk.

Ezután vágjuk le a szárak alsó 1-1,5 centiméterét, majd ki csokorba fogva tegyük kevés vízzel töltött üvegbe, ügyelve arra, hogy ne érjenek bele a levelek a vízbe. Ezután tegyünk műanyag zacskót a levelek tetejére, majd tegyük a hűtőbe.

Az erősebb levelű zöldfűszereket, mint a rozmaringot, a zsályát, a kakukkfüvet és az oregánót szintén tehetjük egy pohár vízbe, de a legjobb módszer az, ha nem szorosan becsomagoljuk egy nedves papírtörlőbe és jól lezárt edénybe tesszük a hűtőbe. Ha a papírtörlő kiszárad, nedvesítsük be újra.

Ha még tovább szeretnénk eltenni a zöldfűszereket, az egyik legjobb megoldás a fagyasztásuk. Ehhez csomagoljuk a zöldfűszereket nedves papírtörlőbe, majd tegyük jól lezárható, fagyasztható zacskóba. Érdemes kisebb adagokra kiporciózva eltenni.

A lágyabb levelű zöldfűszereket érdemes néhány evőkanál olajjal vagy vízzel elkeverni, majd fagyasztó zacskóban vagy jégkockatartóban lefagyasztani – így több hónapig is elállnak.

Szintén el lehet tenni szárítással is a zöldfűszereket. Ehhez három-négy szálat kössünk össze, majd a csokorba kötött zöldfűszereket tegyük hűvös, sötét helyre, napfénytől védve, amíg egy-két hét alatt teljesen megszáradnak.