Család

„Egyszerűen nincs olyan hónap, hogy ne lennének extra kiadásaink az iskola miatt” – Ennyibe kerül az oktatás egy háromgyerekes családban

Azt, hogy az iskolakezdés komoly anyagi terhet ró a családokra, azok is tudják, akiknek nincs iskolás gyerekük, az év közben fel-felbukkanó rejtett költségek viszont néha még a sulis gyerekek szüleit is meglepik.
2023. Augusztus 24.
Számológép és ceruzák

Az iskolatáska, a tolltartó, az írószerek, a füzet- és könyvborító, a tornazsák csak egy apró szelete mindannak, amire szeptember előtt költenie kell egy családnak, függetlenül attól, hogy hányadik osztályt kezdik épp a gyerekek. 

Lindának három lánya van, közülük ketten iskolások: Fanni ötödikbe megy, Flóra harmadikos lesz, Liza pedig az ovi utolsó évének fut neki idén ősszel. „Amikor a két nagyobb elsős lett, a szobájukat is átrendeztük, ami jelentősen megnövelte a kiadásainkat” – idézte fel azokat az időket az anyuka, amikor még csak ismerkedtek a beiskolázás váratlan meglepetésekkel teli világával.

Bár Linda azt mondja, ősszel mindig kiürül náluk a családi kassza, alapvetően szerencsésnek érzi magát, amiért a férjével mindketten keresnek, és a három lány után az államtól is több segítséget kapnak. „A legjobb barátnőm egyedül neveli a kisfiát úgy, hogy a volt férje nem akar tudomást venni az iskolakezdéssel járó költségekről, így sokszor már januártól elkezd félretenni azért, hogy ne kelljen a kosztpénzhez hozzányúlnia. Nagyon felnézek rá, és igazán szívszorítónak tartom, hogy neki és a gyerekének is le kell mondania sok dologról azért, hogy a sulikezdés előtt ne menjenek csődbe – részletezi, majd sietve hozzáteszi, hogy amióta Flóra is iskolás, még jobban próbál „ügyeskedni” azért, hogy kevesebbet keljen költeniük.

naptár és tanszerek

A használt is lehet szép

„Tekintve, hogy egyszerűen nincs olyan hónap, hogy ne lennének extra kiadásaink az iskola miatt, rengeteg adok-veszek csoportnak vagyok tagja, és több ilyen témájú appot is letöltöttem a telefonomra. Időben és energiában ez jóval több ráfordítást igényel, mint besétálni a boltba és levenni a polcról a csillogó-villogó új holmit, hosszú távon azonban mindenképpen megéri: így tettünk szert 12 ezerért a 30 ezer forintos iskolatáskára, és így vettem vadiúj cipőket negyedáron mindhárom lánynak” – folytatja Linda, aki a gyerekek kinőtt, megunt holmijait maga is eladja.

„A nagyobbik lányom nagyon pedáns, minden cuccára vigyáz, így Flóra rengeteg dolgot örököl meg tőle, alig használt állapotban. Ő jóval kevésbé óvatos, mint a nővére, ezért Lizának csaknem mindenből újat kell vennünk. Az ő holmijaira egyelőre én vigyázok, így a nagy részük szép marad, így én is el tudom adni, amivel valamennyi visszajön a kiadásainkból” – osztja meg a család kulisszatitkait a három lány anyukája.

Nem tagadom, néha már most nyáron átfutott az agyamon, hogy hogy fogjuk bírni jövőre, amikor a harmadik gyerekünk is elkezdi a sulit… Próbálok nem agyalni ezen egy évvel korábban, de azt sem szeretném, hogy váratlanul szakadjon majd a nyakunkba a jelentős kiadás.

Röpködnek a tízezrek

Lindáéknak egy autójuk van, amit a férje használ, mert a munkájához elengedhetetlen. Lizát reggelente az apa viszi óvodába, a két nagyobb lányt viszont Linda kíséri suliba, tömegközlekedéssel. „Budapesti és környéki bérletet is kell vennünk nekik, ez havonta fejenként 6550 Ft-ot jelent. Kész szerencse, hogy van diákigazolványuk, teljes áron végképp katasztrófa lenne a bérletvásárlás” – kezdi a felsorolást az anyuka, akinek saját bevallása szerint nem kenyere a panaszkodás, ettől függetlenül azonban fájdalmasan érintik az iskolával járó kiadások, főleg úgy, hogy nem vesznek igénybe extra szolgáltatásokat, és nem a legdrágább holmikat veszik meg.

Az öltöztetés nagy beruházás

Bár Linda a gyerekek születése óta törekszik arra, hogy minden ruhát leérékelve, kuponnal vagy hűségpontokért vásároljon, ha nem másik családtól, hanem boltban veszi, de mint mondja, így is mindig több pénz megy el ezekre, mint szeretnék: „Három lányt nem könnyű feladat öltöztetni, pedig amennyire lehet, igyekszünk kimaradni az aktuális trendekből, eddig idén is megúsztuk Barbie-s holmik nélkül a mindennapokat.” 

Amellett, hogy a gyerekek viszonylag gyorsan kinövik, nem ritkán kiszakítják vagy épp elhagyják a ruháikat és cipőiket, ami miatt legalább egy dolgot minden hónapban pótolni kell. 

Akármennyire szeretnék, 20-30 ezernél nem tudok havonta kevesebbet költeni a három lány öltöztetésére.

malacpersely tanszerekkel

Kirándulás, színház, egyéb nyalánkságok

Az osztálypénz Linda elmondása szerint mindkét lány osztályában 15.000 Ft, ebből elég hosszú ideig tudják fedezni a költségeket, de a kirándulásra, színházra, cirkuszra vagy például az év végi fagyizásra külön kell pénzt küldeni. „Külön-külön nem nagy tétel, amit ezekre az apróságokra kérnek, de havi szinten már nyomasztónak érzem. Egyelőre nem tudom, hogy idén mi vár ránk, de attól tartok, hogy a korábbi osztálypénz ára is feljebb megy, ami a két lánynál rögtön több mint 30 ezer forint lesz” – bővíti a költségek listáját az anya, akinek kirándulásra tavaly kétszer 6 ezer, majd egyszer 9 ezer forintot kellett még beküldenie a gyerekekkel.

Luxusmenza

A lányok iskolájában a háromszori étkezésért eddig 14 ezer forintot kellett fizetni, de a család fel van készülve arra, hogy ez a kiadás is növekedni fog. „Szerencsésnek mondhatom magam, mert Flóra és Fanni is jó evő, és az iskolában nem kapnak rossz ételeket. Sok olyan családról tudok, hogy lényegében hiába fizetik a menzát, mert amikor a gyerekek hazaérnek, azonnal enni kérnek, nálunk szerencsére ez csak ritkán esik meg.”

Különóra külön pénzért

Linda nem akarja túlzottan leterhelni a lányait iskola után, szerinte így is elég sok információ zúdul rájuk tanítási időben. Angolra azonban szívesen járatja őket. A két kislány egyszerre vesz részt az órán, amire ideális esetben hetente kétszer kerítenek sort. 
A fiatal lány, aki csiszolja a két gyerek angoltudását, 4.500 Ft-ot kér alkalmanként, így havonta 36.000 Ft-ra rúg a különóra. Fanni szeptembertől szeretne balettra is járni.

Ha ünnep, akkor ajándék

„Nem tartozik az iskolai muszájkiadások közé, én azonban, amíg megengedhetjük magunknak, fontosnak tartom, hogy egy szimbolikus ajándékkal megköszönjem a lányok tanárainak munkáját. Nem kell óriási ajándékokra gondolni, volt, hogy könyvet, illatgyertyát vagy vicces feliratú pólót vettünk, mindenképpen szerettem volna azonban kifejezni, mennyire értékelem, hogy vannak nekünk. Karácsonykor és év végén is meg szoktam őket lepni valamivel, már csak azért is, mert a közös osztályajándékon csak jól össze szoktunk veszni, és a végén mindig valamilyen közhelyes, már-már vállalhatatlan ajándék győz a szavazáson” – biggyeszti a lista végére Linda, aki nem érezné korrektnek elhallgatni, hogy a tanév végén, bizonyítványtól függetlenül a lányoknak is szoktak valamilyen meglepetéssel készülni.

„Fanni azt kérte júniusban, hogy menjünk el családilag étterembe pizzázni, Flóra pedig egy hajfonást kért és kapott. Kicsivel több mint 20 ezer forint erre is elment még a tanév végén.”

Fotó: Getty Images