Család

Jelek, amikből tudhatod, hogy a gyereked sérült a válásban

Hogyan védhetik meg a szülők a gyerekeket egy zűrös válás során? Ezt ajánlják a szakértők.
2023. Október 13.
szomorú család
A válás különösen a gyerekeknek nehéz (Fotó: Getty Images)

Egyre több manapság a válás, de mit jelent ez a gyerekek számára? A Yahoo cikke idéz egy 2016-os tanulmányt, mely szerint a válások körülbelül 10-20%-a „zűrös” kategóriába sorolható, amelyben mindkét fél hosszú, folyamatos harcot folytat a tárgyalóteremben és azon kívül is.

Az egyik vagy mindkét fél megpróbálhatja megfélemlíteni a másikat, fenyegetésekhez folyamodhat, alaptalan követelésekkel állhat elő és a gyerekeket a másik szülő megbüntetésére használhatja fel. Ez jellemzően évekig tartó bírósági eljárásokkal és tetemes jogi költségekkel jár.

A gyerekek eredendően rugalmasak; sokan jól alkalmazkodnak a váláshoz, különösen akkor, ha az békés, és a szülők képesek együttműködni. Christina Iglesia klinikai pszichológus szerint ez azonban sokszor nem sikerül.

A kutatások azt mutatják, hogy a konfliktusos válások káros hatással vannak a gyerekek mentális egészségére, tanulmányi teljesítményére, interperszonális kapcsolataira és önbecsülésére” – mondja a Yahoo Life-nak Iglesia, aki a gyerekekkel és családjaikkal való munkára specializálódott.

Elmagyarázza, hogy ez sokféleképpen megnyilvánulhat, a „hüvelykujj-szopástól a dührohamon át a droghasználatig”. Egyes gyerekek új betegségeket tapasztalhatnak, például fej- és gyomorfájdalmat. Iglesia hozzáteszi, hogy bár várható, hogy a gyerekeknek lesz alkalmazkodási időszaka, „nagyobb aggodalomra ad okot, ha a gyermek olyan drasztikus hangulati vagy viselkedési változásokat kezd mutatni, amelyek hat hónapon belül nem múlnak el”.

Hogyan támogathatják a szülők gyermekeiket egy konfliktusos válás közepette?

Lux azt mondja, hogy a gyerekek segítése érdekében „a szülőknek először a saját viselkedésüket kell megvizsgálniuk”. A gyerekeket arra használják, hogy üzeneteket közvetítsenek a szülők között? Anya negatívan beszél apáról a gyerekek hallótávolságán belül (vagy fordítva)? Ahelyett, hogy a gyerekeket kitennék a felnőttkori problémáknak, a szülőknek „hagyniuk kell, hogy gyerekek legyenek” – mondja.

A legfontosabb, hogy a szülők egyszerűen hallgathatnak a gyerekeikre. Kínáljanak egy ítéletmentes zónát, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat, hogy megosszák érzéseiket, kérdéseket tegyenek fel, ahol szeretetet és megnyugvást kapnak. És bár csábító a szülők számára, hogy megosszák saját oldalukat a történetben a gyerekekkel – talán saját maguk védelmében vagy a bűntudat vagy hibáztatás megszüntetése érdekében –, ez csak még jobban fáj a gyerekeknek. Ahogy Iglesia megjegyzi: „Minél több konfliktust lát a gyermek, annál nagyobb lesz a negatív hatás”, ezért elengedhetetlen, hogy a szülők egységes frontot képviseljenek és támogassák egymást a gyerekek előtt.

Végül, ha a válás közepén lévő gyermek folyamatosan stressztüneteket mutat, vagy csak további támogatásra vágyik, egy szakképzett tanácsadó terápia segíthet a folyamatban. A szülőknek fontolóra kell venniük a terápia lehetőségét, akár családi, akár egyedüli lehetőséggel, ha a konfliktus minimalizálására tett erőfeszítéseik sikertelenek.

Tudjuk, hogy hosszú távon a gyerekek jobban járnak, ha a szülők különválnak, mint ha állandó konfliktusokkal és nézeteltérésekkel járó kapcsolatban maradnának” – mondta Melissa Santos, a Connecticut Children’s gyermekpszichológiai részlegének vezetője a Yahoo Life-nak januárban. “A hosszú távú előnyökhöz vezető út azonban rögös lehet.”

Az a fontos, hogy a szülők a gyermekek szempontjait helyezzék előtérben a személyes viszályokkal szemben.