Karácsonykor nem a tömény édességeket részesítjük előnyben, inkább a kalácsokat, amikből egy-két szelet reggelinek is beillik. Most olyan recepteket hoztunk, amik viszonylag egyszerűek, így gyerekekkel is nekiállhatunk az elkészítésüknek.
Mogyorókrémes kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg mogyorókrém
- 6 ek. cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 g élesztő
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy kávéskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd takarjuk le, és várjunk körülbelül tíz percig, amíg az élesztő felfut. Szitáljuk át a lisztet (ezt a munkafázist szeretik a gyerekek), picit sózzuk, adjuk hozzá a cukrot, majd mehetnek bele a tojások. Botmixerrel elegyítjük – szintén gyerekbarát tevékenység, persze felügyelettel!
Az élesztős tejet keverjük hozzá a liszthez, majd mehet bele a tojás. Gyúrjuk össze, csorgassuk bele a vajat olvasztva, majd a kis kezek dagaszthatják. Takarjuk le és pihentessük, amíg jól meg nem duzzad.
Innen már nyújthatjuk egy lisztezett deszkán. Jöhet rá a mogyorókrém, majd tekerjük fel, akár a palacsintát! Ha egy éles késsel kettévágjuk, szalagokat kapunk, amiket összecsavarva meg is van a szép kalácsformánk. Tepsiben még mindig keleszthetjük kicsit, csak míg a sütő 180 fokra melegszik. Kenjük meg tojássárgájával, süssük világosbarnára!
Áfonyás-pudingos
Hozzávalók a tésztához:
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tej
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 ek. étolaj
- só
- 2 db tojásfehérje
A krémhez:
- 3,5 dl tej
- 2 csomag pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kristálycukor
- 12,5 dkg vaj
A tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítése:
Futtassuk fel az élesztőt langyos, cukros tejben. Keverjük össze a lisztet a cukorral és az olajjal. Most adjuk hozzá a megkelt élesztőt, és dagasszuk! A végén mehet hozzá a felvert tojáshab, és egy csipet só. Tegyük félre, míg a duplájára nem kel.
Jöhet a krém: a gyerekek kedvence. A pudingport (lehet bármilyen ízesítésű) keverjük el a tejben, jöhetnek bele a cukrok, együtt összefőzzük, vajjal dúsítjuk.
A megkelt tésztát gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk négy részre! Vékonyra nyújtjuk, a sodrófát nyugodtan adjuk a kicsik kezébe! A krémet oszlassuk el a lapokon, majd tekerjük fel őket külön-külön. Kettesével összefonhatjuk őket, de őzgerincben is süthető.
Tegyük tepsibe, felvert tojással kenhetjük meg a tetejét, áfonyát adhatunk hozzá. 190 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt elkészül.
Marcipános koszorú
Hozzávalók a tésztához:
- 2 dl tej
- 2 ek. kristálycukor
- 30 dkg liszt
- 4,5 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 2 db tojás
A töltelékhez:
- 10 dkg marcipánmassza
- 15 dkg lekvár
- 1 ek. tej
- 1 db tojássárgája
- 3 ek. porcukor
- citromlé
Elkészítése:
Langyosítsuk meg a tejet, szórjunk hozzá egy evőkanál cukrot és ugyanennyi lisztet, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A többi lisztet szitáljuk egy tálba, mehet bele a maradék cukor és a só. Adjuk hozzá az élesztőt a tojással és a vajjal, majd gyúrjuk össze!
Körülbelül egy óra alatt megkel. Ezután már nyújthatjuk (úgy egy centire), kenjük meg lekvárral, és csipkedjük rá a marcipánt. Tekerjük fel, formázzunk belőle koszorút!
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, a kalácsunk tetejét kenjük meg tojássárgájával, majd süssük félórán át, 180 fokon. Szép díszítést adhatunk neki, ha megkérjük a gyerekeket, hogy cukrot keverjenek ki kevés citromlével, és csorgassák a kalácsra.