A karalábé nyersen és megfőzve is finom zöldség. Ahogy a Rizikometer facebook-oldal is írja, a zöldség értékes tápanyagforrás, jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és szelént, emellett pedig gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban is, ráadásul nagyon kevés kalóriát tartalmaz, mert nagy részét víz alkotja.
De vajon nyersen vagy főzve érdemes fogyasztani — teszi fel a kérdést egy német fogyasztói portál, amire a választ is elárulta a Rizikometer.
A Bajor Állami Mezőgazdasági Kutatóközpont (LfL Bayern) szerint a legtöbb tápanyagot vékonyan meghámozott nyers formájában tartalmazza a karalábé. Ha valaki mégis inkább főve szereti, annak érdemes a zöldséget körülbelül 20 percen át egészben főzni, és csak utána meghámozni, mert ez a módszer őrzi meg leginkább az értékes tápanyagokat – ajánlják. A zöldség levelei sok fehérjét tartalmaznak, ezért azt javasolják, hogy alapos mosás után valamilyen formában azokat is érdemes elfogyasztani.
A Rizikometer bejegyzésében azt is megosztotta, hogy az LfL Bayern tanácsa szerint a karalábét csomagoljuk nedves kendőbe, és így tegyük hűtőbe, ahol akár egy hétig is eláll.