Család

„Kate jól van” – küzdelem egy komoly betegséggel, ismert emberként

Ismert emberként viselni egy betegség terhét talán még nehezebb, mint civilként. Hiszen meg kell birkózni a nyilvánosság érdeklődésével is, és ilyenkor nem biztos, hogy segít ez a fajta figyelem.
2024. Május 13.
Katalin hercegné
Fotó: Getty

Vilmos herceg szerint Kate jól van – ezt mondta a sajtónak Tracy Smith, a St. Mary’s közkórház igazgatója a sajtónak – írja az AP hírügynökség. Vilmos más ügy miatt látogatta meg az intézményt, az igazgató ekkor kérdezett rá felesége állapotára.
Katalin hercegné még március végén mondta el egy videóban, hogy rákos sejteket találtak nála, azóta megelőző kemoterápiás kezelést kap. Hozzátette, sokként érte családját a hír. Azóta elég nagy csend van körülöttük, ami ilyen helyzetben így is helyénvaló, ettől függetlenül a sajtó élénken érdeklődik a család iránt.

Ha egy anya beteg lesz, az legtöbbször sok más embert is érint. Ha pedig daganatos betegségről van szó, az nemcsak a beteg, hanem az egész család és akár nagyobb közösségek életét is megváltoztatja. Kivel mit közlünk és mikor? Kímélni akarjuk-e a szeretteinket, és vajon érdemes-e? Ezzel a felelősséggel is meg kell birkóznunk, pedig épp elég teher van rajtunk enélkül is.
Csak találgatni lehet, hogy egy közismert ember hogyan él tovább egy ilyen nehéz helyzetben. Mennyire védi és mennyire szolgáltatja ki a nyilvánosságnak a protokoll, amihez alkalmazkodnia kell? Nem lehet könnyű egyensúlyozni abban, hogyan ne csináljon magából az ember mindennapos bulvártémát, miközben felmerül az ismertséggel járó felelősség is, hiszen a tabusítást is jó lenne kerülni. Miközben a „celeb” is csak egy ember, aki épp egy halálos betegséggel küzd, és joga van ezt úgy tenni, ahogy neki a legmegfelelőbb.

„Ha egy beteg meg tud nyílni, annak gyógyító ereje van”

Jaksity Kata

Fotó: fotocentral

Az egykori tévés, műsorvezető Jaksity Kata háromgyermekes anyaként nagyon is átérzi az angol hercegné helyzetét. „Felháborított a helyzet, hogy nem hagyták békén. Nyilatkoznia kellett, pedig egyáltalán nem biztos, hogy készen állt rá. Különösen ott, ahol kisgyerekek vannak, épp elég teher, hogy megtaláld a megfelelő módot és pillanatot, hogyan közöld velük, aztán pedig hogyan éljetek tovább ezzel, miközben először még magadnak kell a félelmeiddel, fájdalmaiddal megküzdeni. És az is biztos, hogy nem vagyunk egyformák. Van olyan ember, akinek az segít, ha megnyílhat, akár a nyilvánosság előtt. És van olyan, aki nem akar mindent megosztani másokkal, ami nem jelenti azt, hogy nem akar másoknak segíteni. Ennek számtalan más módja is van – hangsúlyozza Jaksity Kata. – Azért is nagyon fontos lenne ezeket a helyzeteket társadalmi szinten jól kezelni, mert egy betegséggel egyedül megküzdeni dupla, ha nem tripla annyi küzdelem, mint amikor van egy sorsközösségünk, vagy nagyon jó, támogató közösségünk. Nyilván az a legjobb, ha ez a család tud lenni. Viszont azt tapasztalom, hogy nagyon lassan lehet társadalmi szinten szemléletet változtatni.” Jaksity Kata már a kezdeteknél ott volt műsorvezetőként a rózsaszín Lánchíd-sétánál is. „Rengeteg embert mozgósítottunk, miközben a számok nagyon sokáig nem tükrözték vissza a törekvéseket. Hosszú időbe telik átjutni az emberek ingerküszöbén.”

Vagyis legyen szó ismert vagy civil beteg emberről, alapvető jelentőségű, hogy egyéni ideje és módja lehessen minden megnyilvánulásnak. A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) elnökeként Kata meggyőződése, hogy ha egy beteg meg tud nyílni, annak gyógyító ereje lehet. „A FEME rendezvényein látjuk, ahogy egyre többet kérdeznek, beszélnek magukról azok is, akik kezdetben csak négyszemközti konzultációra regisztráltak. Megérzik a bizalmat, az elfogadást, a sorsközösséget. Muszáj megtalálnunk azt a közeget, amely támogat. És ennek nem kell feltétlenül tanácsadásról szólnia. Fontosabb az empatikus, megtartó hallgatóság. Ilyenek a FEME szalonok, ahol jó együtt lenni. Felszabadulttá teszi a nőket a tudat, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal. Van helye ventilálásnak, tapasztalatcserének, ami nagyon sokat adhat hozzá a testi felépüléshez. A másik, ami nagyon bejött, az „Adj erőt” pályázat, ami egyfajta írásterápia is az alkotónak, és megnyugtató üzenet lehet annak, aki sorstársként olvassa. Oda-vissza hat. Például akkor is segíthet, ha gyerekeid vannak, és a problémák nagy részével magadnak kell megküzdeni, hiszen nem akarsz ijedtséget a gyerekeidnek. Volt már nő, akinek a betegségtörténetéből könyv is született, amit nagyon sokan elolvastak. Új értelmet adott az életének, segített továbbmenni.

A Felelősen Magadért Egyesületet tíz nőgyógyászati problémával érintett nő hozta létre, hogy hitelesen segíthessenek azoknak a nőtársaiknak, akik olyan nőgyógyászati betegségekben szenvednek, amelyekről kevés szó esik. Ezek a betegségek általában nem jelentenek közvetlen halálokot, de a tünetek, amelyeket okoznak, jelentősen ronthatják a nők életminőségét, akik így sem a munkájukat, sem a családjukat nem tudják rendesen ellátni. A FEME fontos küldetése, hogy az érintettek az egyesület felületein friss és hiteles információkhoz jussanak.