Család

Két saláta őszi zöldségekkel

Talán nem a következő zöldségek jutnak először eszünkbe, ha salátáról van szó, de ősszel érdemes kipróbálni ezeket – köretnek is nagyszerűek.
2024. Szeptember 17.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Az őszi saláták nem csak lédús, nyers zöldségekből készülnek, hanem sült szezonális finomságokból is. Az EatingWell receptjei között található ez a két remek változat, melyeknek az alapja a kelkáposzta és a sütőtök, illetve az édesburgonya.

Sütőtökös-kelkáposztás saláta, almával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 közepes kanadai sütőtök, meghámozva és felkockázva
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál juharszirup – de méz is használható helyette
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt feketebors
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé
  • 8 csésze kelkáposzta, apróra vágva
  • 1 alma, vékonyan felszeletelve
  • ½ csésze dió, apróra vágva
  • 1/3 csésze morzsolt feta sajt, vagy gorgonzola, vagy más lágyabb sajt

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Keverd össze a tököt 2 evőkanál olíva olajjal, 1 evőkanál sziruppal vagy mézzel, ¼ teáskanál sóval, borssal és fahéjjal. Terítsük ki egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük, amíg meg nem puhul.
  2. Egy tálban keverjük össze az ecetet, a fokhagymát, a mustárt, a citromlevet és a maradék 3 evőkanál olajat, 1 evőkanál szirupot vagy mézet, ¼ teáskanál sót és a borsot. Adjuk hozzá a kelkáposztát, és a puhulásáig kézzel dolgozzuk össze, nagyjából két percig, majd pároljuk roppanósra.
  3. Keverjük össze a kelkáposztát a tökkel, az almaszeletekkel és a dióval. Sajttal a tetején tálaljuk.

 

A recept forrás itt.

Sült édesburgonyás kelkáposztás saláta, fekete babbal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 nagy édesburgonya, félszeletekre vágva
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • ½ teáskanál só
  • 2 közepes hagyma, hámozva, cikkekre vágva
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • ½ kg kelkáposzta, nagyobb darabokra tépve
  • egy 400 grammos fekete bab konzerv, lecsepegtetve – vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt fekete bab
  • 1 csésze főtt quinoa – de lehet bulgur vagy kuszkusz, vagy más reform köret, ízlés szerint
  • ½ csésze morzsolt feta sajt
  • ½ csésze pirított tökmag

 

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Az édesburgonyát keverjük össze 1 evőkanál olíva olajjal és 1/8 teáskanál sóval, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Keverjük össze a hagymát 1 evőkanál olajjal és 1/8 teáskanál sóval, és tegyük egy másik tepsire – de nagy tepsire mehet mindkettő. Egyszer átforgatva süssük puhára a zöldségeket.
  2. Egy nagy tálban keverjük össze a citromlevet és a fokhagymát a maradék 3 evőkanál olajjal és ¼ teáskanál sóval. Adjuk hozzá a kelkáposztát, és kézzel dolgozzuk össze, majd pároljuk roppanósra.
  3. Egy tálban keverjük össze a kelkáposztát a babbal, a quinoával, az édesburgonyával, a hagymával és a tökmaggal. Tálaljuk sajttal a tetején.

 

A recept forrás itt.