Család

Kevesebben nyaralnak idén, de akik belföldön utaznak, ide mennek a legszívesebben

Siófokon szeretik a legtöbben eltölteni a vakációt. A balatoni települést Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula követi a sorban.
2023. Augusztus 03.
Utazás gyerekek
Kép: Getty Images

Az elmúlt hetek időjárása felélénkítette a belföldi foglalási kedvet – közölte a Szallas.hu.

A szállásközvetítő legfrissebb adatai alapján az eddig beérkező nyári foglalások 19 százalékkal elmarad a tavalyi rekord nyártól, és a pandémia előtti 2019-es szintet is alulról súrolják.

Az utazók az idén előbb kezdték el lefoglalni a vakációhoz a szállást, a szezonhoz közeledve azonban nem nőtt tovább kiugróan a kereslet – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője az adatokat értékelve az MTI-nek.

Az egyértelmű nyertes idén Visegrád: közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a magyarok körében, ezt követi Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Régiós szinte a Balaton a legnépszerűbb.

A Szallas.hu adatai szerint idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében 14 400 forint, a Balaton 12 500 forint, a Nyugat-Dunántúlon 12 ezer forint. A Tisza-tó a legolcsóbb itt 9311 forint egy fő részére egy éjszaka.

Tavalyhoz képest nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, előbbinél 16,5 százalékos, utóbbinál 15,3 százalékos a változás – mondta el a szakember. Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, kicsivel több mint 11 százalékos az áremelkedés, ez átlagosan 1200 forintos drágulást jelent.

Az előfoglalások alapján a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki az előző évekhez hasonlóan, közülük is az apartman a legkeresettebb, a foglalások több mint harmadával – áll a közleményben.

A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették, és 7 százalékkal többen használták ezt a fizetési opciót a tavalyi nyárhoz képest.