Hókifli, zserbó, bejgli: szinte elképzelhetetlen a karácsony diós sütemények nélkül. Így aztán rengetegen keresik a diót a piaci árusoknál – a többség szívesebben venne hazait. Ám a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint nem egyszerű a diótermesztők helyzete.
A hazai dióültetvények nagysága ugyan nőtt az elmúlt években, a termesztéstechnológiában fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy a magyar dió versenyképes maradjon. Jelenleg ugyanis mindenütt veszített jelentőségéből: a chilei, az ausztrál, a francia és a kínai dió térnyerése miatt fokozatosan kiszorul a kínálatból.
A legnagyobb termőterületek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyékben találhatók. Ugyanakkor még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú ültetvény – írják közleményükben.