Család

Közös felügyelet, váltott gondoskodás: ha ez megvan, működni fog

Mindenki azt reméli, hogy az esküvőn tett fogadalom élete végéig tart majd. Sajnos ez nem mindig így alakul. Ameddig nincs közös gyerek, a válás viszonylag egyszerű lehet, ha azonban már a gyerekek is születtek, az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni.
2022. December 30.
Kisfiú átkarolja a két szülőt
Kép: Getty Images

A közös felügyelet lehetővé teszi mindkét szülő számára, hogy nem egy háztartásban ugyan, de együtt gyakorolják a szülői felelősséget, de önállóan is időt tudnak tölteni a gyerekükkel. Ha működik, akkor hatékonyan megóvja a gyereket a szülők közötti konfliktusoktól.

A közös felügyelet optimális modell ott, ahol mindkét szülő részt akar venni a gyermeknevelésben. A párhuzamos szülői felügyelet során a gyermekeknek lehetőségük van arra, hogy mindkét szülővel időt töltsenek, és mindkét szülő jelen legyen az életükben, miközben minimálisra csökkentik a családi konfliktusok lehetőségét. Mindennek előfeltétele, hogy a szülők tudatosan kezdjenek olyan kapcsolatot építeni egymással, ami a szülői szerepük felelősségéről és a gyerekeikről szól.  A közös szülői felügyelet a hatékony kommunikációra és együttműködésre épül, de nem kívánja meg, hogy mindennapos kapcsolatban legyenek egymással a volt párok.

A közös szülői felügyelet úgy is gyakorolható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban nevelik és gondozzák a gyereket. Ez a gyakorlatban jellemzően azt jelenti, hogy heti váltásban, az egyik héten az anyánál, a másik héten az apánál van a gyerek (persze más leosztás is lehet). Ez a váltott gondoskodás. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben kiemelt fontossága van a kommunikációnak, és annak, hogy mindkét fél tiszteletben tartsa a másik magánéletét, új párját, stb., azaz a kapcsolatuk a tiszteleten alapszik. Ezen alapvetések mellett akkor fog működni mindkét modell, ha a szülők pontos, de nem rugalmatlan tervet készítenek, mindenki számára jól tervezhető ritmusokkal, határokkal, kompetenciákkal. Mi mindenre érdemes gondolni:

  • pontosan mikor kinél van a gyerek
  • szabadságok, nyaralás egyeztetése
  • sürgősségi esetekben ki dönt (pl. azonnali orvosi segítség)
  • milyen esetekben kell akkor is felhívni a másikat, ha épp nem nála van a gyerek (pl. betegség)
  • kommunikáció hogyan történjen
  • vannak-e tabuk (pl. előbb az expár ismerje meg előbb az újat és ne a gyerek)
  • anyagiak megbeszélése

Talán magyarázni sem kell, hogy válni senkinek sem jó, a tervek és a vágyak nem erről szóltak az esküvőn. Az, hogy két felnőtt ember miként dönt a folytatásról vagy az abbahagyásról, mindaddig csak rájuk tartozik, amíg nincs közös gyerekük. Abban az esetben, ha van, akkor az elsődleges szempontnak annak kellene lennie, hogy a gyerek hogyan sérül a legkevésbé.

Forrás: verywellfamily.com