Család

A veszekedés traumatizálja a gyereket, nem a válás

Kutatások megmutatják, hogy a konfliktusok milyen fájdalmat okoznak a gyerekeknek, és hogyan lehet csökkenteni a károkat.
2022. December 02.

A Kanadai Igazságügyi Minisztérium közzétette több éves kutatásának eredményeit a konfliktusos válás gyermekekre gyakorolt ​​hatásairól. A súlyos konfliktus a szülők szóbeli vagy fizikai viszályaira utal, amelyeket a gyerekek átéltek vagy szemtanúi voltak.
A következtetések egyértelműek. Minél szélsőségesebb konfliktusa van egykori partnerünkkel, a gyermekeink annál többet szenvednek rövid és hosszú távon – írja a Psychologytoday.com.

A kutatások egy része az 1970-es, 1980-as és 1990-es évekre nyúlik vissza, és az eredmények azt sugallják, hogy a gyerekeket nem feltétlenül érinti negatívan az egyszülős családban való élet, ami meglepő lehet. Ám az is igazolódott, hogy a családi konfliktusok, különösen a szülői konfliktusok káros hatással lehetnek gyermekei mentális egészségére, alkalmazkodására, az iskolai és jövőbeni kapcsolataik sikerére, az önképükre és az önbecsülésükre.

Vagyis a konfliktus az, ami káros, akár házasak vagyunk, akár elválunk.

Elgondolkodhatunk ezek után, hogy vajon a válás maga-e az, ami károsítja a gyermekeinket. A tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek kevésbé szoronganak és kevésbé depressziósak, amikor a komoly konfliktusokban szenvedő szüleik elválnak, viszont azok, akiknek szülei benne maradnak egy rossz kapcsolatban, magasabb szintű rövid és hosszú távú viselkedési és mentális egészségügyi problémákkal küzdenek.

Ugyanakkor azok a gyerekek, akiknek az elvált szülei folytatják a konfliktusaikat (például pereskednek), nem élnek meg olyan szintű megkönnyebbülést, mint azok, akiknek a szülei minimalizálni tudták az ellenségeskedést.

Tehát a konfliktus, és nem feltétlenül maga a válás az, ami veszélyezteti a gyermekeket.

Továbbá bebizonyosodott, hogy a részletes, írásos nevelési terv, amely alig vagy egyáltalán nem hagy teret a veszekedéseknek, csökkenti a szülők stresszét, és valószínűbbé teszi, hogy még a konfliktusoktól szenvedő szülők is sikeresebben tudnak együttműködni.

Egy szenvedélyes válási folyamat ugyanakkor szinte mindig fokozza a konfliktust, különösen akkor, ha mások – családtagok, barátok vagy szakemberek, például ügyvédek – szítják a tüzet. Ezekben a helyzetekben a gyerekek szükségletei elveszhetnek, ha jobban összpontosítunk arra, hogy elkerüljük saját érzelmi veszteségünket, vagy akár az „igazságosságért” vagy a bosszúállás miatt harcolunk. Emiatt rendkívül fontos, hogy megtaláljuk a módját a tiszteletteljes elválásnak.

Ha olyan szakemberekkel dolgozunk, akik segítik a békés válást, akkor mindenki felépülhet, és alkalmazkodhat az új családszerkezethez.

Íme, néhány cél, amit szem előtt tarthatsz:

  • Csökkentsd a gyermekeid tehetetlenségérzetét az exeddel való konfliktusodban!
  • Csökkentsd a viták gyakoriságát, és az ellenségeskedés mértékét!
  • Koncentrálj gyermekeid életének stabilizálására és az érzelmi biztonságuk megteremtésére!
  • Válassz olyan válási eljárást, amely a lehető legtávolabb tart titeket a bíróságtól!
  • Kerüld el a közvetlen konfliktust, ha lehetséges, kommunikáljatok inkább e-mailben! Az e-mail hangvétele legyen semleges, rövid és az információkra összpontosító!
  • Szakértőkkel dolgozzatok ki egy részletes szülői tervet, és kötelezzétek el magatokat a megállapodások betartása mellett!
  • Állapodjanak meg a jövőbeni nézeteltérések rendezésének folyamatában, mielőtt azok a konfliktus szintjére emelkednének.