Család

Májusi zöldségek – néhány receptötlet a szezonális finomságokkal

Tavasz végén már egyre több a szezonális finomság, gyümölcsök és zöldségek egyaránt. Melyek a májusiak? És mit készítsünk ezekből?
2024. Május 17.
(Kép forrása: Getty Images)

A hónap gyümölcsei az eper, az egres, és akár már cseresznyét is találunk a piacon, de ezek mellett számos vitaminban gazdag, zöld zöldség szezonális májusban. A Maradék nélkül – a Nébih élelmiszerpazarlás csökkentését segítő oldala Facebook-on osztott meg nemrégiben egy hasznos bejegyzést, amin összegyűjtötték a hónap finomságait.

A már említett gyümölcsök mellett a listán szerepel az itthon is egyre több helyen kapható rebarbara is, ami ugyan zöldség, de legtöbbször gyümölcsökhöz hasonlóan használjuk a rózsaszín szárait (ez a része fogyasztható), például süteményekben.

A listán szerepelnek hagymafélék, mint az újhagyma és a friss snidling, és olyan ízesítők is, mint a kapor vagy a petrezselyemzöld.  A fejes saláta, a madársaláta, az endívia, a rukkola, a fejes káposzta is a május szezonális, vitamindús zöldségei, akár a friss hónapos retek, amiket érdemes minél gyakrabban nyersen fogyasztani.

Néhány zöldség pedig a szezonálisak közül, amikből finom ebéd készülhet: a karalábé, a brokkoli, a karfiol, az édeskömény, a kínai kel, a spárga, a sóska és a spenót is. Ajánlunk néhány receptet a Nosalty recepttárának köszönhetően, amik ezekkel készülnek!

Bazsalikomos karalábé-krémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes darab karalábé
  • 4 dl víz
  • 0,5 csokor bazsalikom
  • 1 dl főzőtejszín
  • só ízlés szerint
  • 2 csipet fehér bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

A bazsalikomos karalábé-krémleves recept elkészítését a Nosalty oldalán találod.

Rakott spárga

Hozzávalók:

  • 500 g zöldspárga
  • 400 g darált marhahús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 125 g barnarizs
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 175 ml tejföl

A rakott spárga recept elkészítését a Nosalty oldalán találod.

Csőben sült brokkoli hagymás besamellel

Hozzávalók:

  • 1 közepes db brokkoli
  • 30 g vaj
  • 1 közepes db vöröshagyma (felaprítva)
  • 2 csapott evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg edami sajt
  • 1 evőkanál vaj (sütőtál kikenéséhez)
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa (sütőtál kikenéséhez)
  • 5 dkg edami sajt (tetejére)

A csőben sült brokkoli hagymás besamellel elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Spenótos pulykagolyók sajtszószban

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 500 g darált pulykahús
  • 40 g spenót
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 1 darab tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál rozmaring
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál vaj (sütéshez)

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1,5 evőkanál finomliszt
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 4 dl alaplé
  • 200 ml habtejszín
  • 15 dkg füstölt sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A spenótos pulykagolyók sajtszószban elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.