A hónap gyümölcsei az eper, az egres, és akár már cseresznyét is találunk a piacon, de ezek mellett számos vitaminban gazdag, zöld zöldség szezonális májusban. A Maradék nélkül – a Nébih élelmiszerpazarlás csökkentését segítő oldala Facebook-on osztott meg nemrégiben egy hasznos bejegyzést, amin összegyűjtötték a hónap finomságait.
A már említett gyümölcsök mellett a listán szerepel az itthon is egyre több helyen kapható rebarbara is, ami ugyan zöldség, de legtöbbször gyümölcsökhöz hasonlóan használjuk a rózsaszín szárait (ez a része fogyasztható), például süteményekben.
A listán szerepelnek hagymafélék, mint az újhagyma és a friss snidling, és olyan ízesítők is, mint a kapor vagy a petrezselyemzöld. A fejes saláta, a madársaláta, az endívia, a rukkola, a fejes káposzta is a május szezonális, vitamindús zöldségei, akár a friss hónapos retek, amiket érdemes minél gyakrabban nyersen fogyasztani.
Néhány zöldség pedig a szezonálisak közül, amikből finom ebéd készülhet: a karalábé, a brokkoli, a karfiol, az édeskömény, a kínai kel, a spárga, a sóska és a spenót is. Ajánlunk néhány receptet a Nosalty recepttárának köszönhetően, amik ezekkel készülnek!
Bazsalikomos karalábé-krémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes darab karalábé
- 4 dl víz
- 0,5 csokor bazsalikom
- 1 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- 2 csipet fehér bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
A bazsalikomos karalábé-krémleves recept elkészítését a Nosalty oldalán találod.
Rakott spárga
Hozzávalók:
- 500 g zöldspárga
- 400 g darált marhahús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 125 g barnarizs
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 175 ml tejföl
A rakott spárga recept elkészítését a Nosalty oldalán találod.
Csőben sült brokkoli hagymás besamellel
Hozzávalók:
- 1 közepes db brokkoli
- 30 g vaj
- 1 közepes db vöröshagyma (felaprítva)
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- 3 dl tej
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- 5 dkg edami sajt
- 1 evőkanál vaj (sütőtál kikenéséhez)
- 1 evőkanál zsemlemorzsa (sütőtál kikenéséhez)
- 5 dkg edami sajt (tetejére)
A csőben sült brokkoli hagymás besamellel elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.
Spenótos pulykagolyók sajtszószban
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 500 g darált pulykahús
- 40 g spenót
- 1 evőkanál füstölt pirospaprika
- 1 darab tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 evőkanál rozmaring
- 1 evőkanál kakukkfű
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál vaj (sütéshez)
Hozzávalók a szószhoz:
- 1,5 evőkanál finomliszt
- 1,5 evőkanál vaj
- 4 dl alaplé
- 200 ml habtejszín
- 15 dkg füstölt sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A spenótos pulykagolyók sajtszószban elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.