Család

Már láthatók a különleges Grévy-zebra csikók Nyíregyházán

Tavaly év végén bővült a Nyíregyházi Állatpark lakóinak száma a ritka zebracsikókkal.
2024. Március 19.
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook)

Facebook-oldalán osztotta meg a Nyíregyházi Állatpark, hogy már láthatók náluk a ritka Grévy-zebra csikók: az országban csak itt élő kiscsikók tavaly év végén születtek, és ez idáig a fűtött istállóikban növekedtek, de a jó idő beköszöntével már a nagyközönségnek is bemutatkoznak.

A bejegyzés szerint jelenleg a kis kanca csikók egy elkülönített kifutóból ismerkednek a több hektáros kifutórendszerük többi patás lakójával – többek között Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy az addax antilopokkal. „Táplálékuk az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej, de már 30-40 naposan elkezdték kóstolgatni a szálas takarmány fogyasztását is” – áll a posztban, amiben képeket is megosztottak a kis zebrákról.

Az állatkert bejegyzése alapján a Grévy-zebra vadon élő populációjának mérete az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent – mindössze csupán 2000 egyed él belőle Dél-Etiópiában és Kenyában. Ennek oka elsősorban a természetes életterük csökkenése és a vadászat.

A Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek a szülőállatok.

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától – írja az állatpark Facebook-oldala.

Legutóbb a Nyíregyházi Állatpark kis sivatagi rókáiról számoltunk be novemberben, akik akkortájt merészkedtek először a felszínre.