Család

Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány

Fél napig azt hittük, félmilliós pluszban lehetünk.
2024. Március 15.
vezetés
Fotó: Getty

Kicsit hihetetlen volt, amikor csütörtökön az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy ingyenes lesz a jogosítvány középiskolásoknak. Mármint mindegyiküknek, és teljesen, és már most szeptembertől. Korábban kaptak hasonlóan jól hangzó juttatást például a kismamák, de ott hamar kiderült mindenki számára, hogy csak a vizsga ingyenes meg esetleg az elméleti oktatás, de a több százezres legdrágább tétel, a gyakorlati oktatás nem. A mostani, első bejelentésben viszont az szerepel, hogy a vezetésórákat is „ajándékba” kapja a legfiatalabb korosztály: „2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak” – osztotta meg Facebook-oldalán Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Hozzátette: „Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is”.

Délután aztán gyorsan jött a helyesbítés, miszerint csak a KRESZ és az egészségügyi oktatás lesz ingyenes, mivel részévé válik a középiskolai oktatásnak, a gyakorlati oktatás „ingyenes megszervezését” csupán pilot jelleggel indítja a kormány (vagyis csak kis körben, próbaképpen). „A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük” – tette hozzá Tuzson Bence Facebook-oldalán.

Évente egyébként mintegy százezren szereznek B kategóriás jogsit, harmaduk középiskolás, hiszen tizenhét éves kortól már lehet próbálkozni. A Telex cikke szerint a teljes ingyenesség gondokat is okozhat, mivel a tanfolyamra jelentkezők száma rövid időn belül több mint kétszeresére nőhet. Pető Attila autósiskola-tulajdonos úgy látja: mindez olyan, eddig nem látott átrendeződést okoz a szolgáltatói oldalon, amit sem a tanfolyamszervezők, sem a körülbelül négyezer szakoktató nem lesz képes könnyen kezelni, a többi korosztály tagjainak például nehezebb lesz időpontot szerezni a tanfolyami órákra és a vizsgákra, ezzel pedig megnyúlhat az idő, amíg valaki meg tudja szerezni a jogosítványt.

Noha már most is átlagosan félmillió forintba kerül egy jogosítvány, további drágulás is elképzelhető a szakértő szerint.