A bazsalikom kifejezetten hálás érte, ha időnként visszavágod a leveleit, így mindenki jól jár a frissen szüretelt zölddel: neked lesz házi pesztód, a bazsalikom pedig kedvére növekedésnek indulhat!
A klasszikus zöld pesztó száraz serpenyőben (azaz szigorúan olaj nélkül!) pirított fenyőmaggal készül, amit nem mindig könnyű beszerezni, és ha mégis találunk, a legtöbbször mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte.
Sokkal nagyobb az esély arra, hogy pihen otthon némi dió, ami szintén mennyeivé teszi a pesztót, próbáld csak ki! Persze ha akad mégis otthon fenyőmag, akkor készítsd azzal a pesztót, ami amúgy mandulával sem utolsó!
Bazsalikomos-diós házi pesztó
Hozzávalók:
2 marék bazsalikomlevél • 3 gerezd fokhagyma • 1 csipet durva szemű tengeri só (ha nincs otthon, normál só is megfelel!) • 8 evőkanál olívaolaj • 10 dkg dió • 5 dkg parmezán sajt
Így készül:
- A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk.
- A durvára vágott diót száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze.
- A fokhagymát felaprítjuk, a bazsalikomleveleket a sóval együtt mozsárban szétzúzzuk, hozzáadjuk a diót (vagy a fenyőmagot, mandulát) majd a fokhagymát, és addig zúzzuk, amíg sűrű pépet nem kapunk. Beletesszük a sajtot is, végül az olívaolajat kanalanként adagolva alaposan összekeverjük.
- Frissen főtt tésztához, pirítóshoz, de akár kisebb csíkokra vágott csirkemellhez is fenséges!
Nyitókép: Getty Images