Család

Mestermű 5 perc alatt: Diós-bazsalikomos pesztó

A pesztót otthon elkészíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, a végeredmény pedig egyszerűen fantasztikus! Most egy diós verziót hoztunk.
2024. Június 06.
pesto házilag bazsalikomból

A bazsalikom kifejezetten hálás érte, ha időnként visszavágod a leveleit, így mindenki jól jár a frissen szüretelt zölddel: neked lesz házi pesztód, a bazsalikom pedig kedvére növekedésnek indulhat!

A klasszikus zöld pesztó száraz serpenyőben (azaz szigorúan olaj nélkül!) pirított fenyőmaggal készül, amit nem mindig könnyű beszerezni, és ha mégis találunk, a legtöbbször mélyen a zsebünkbe kell nyúlni érte. 

Sokkal nagyobb az esély arra, hogy pihen otthon némi dió, ami szintén mennyeivé teszi a pesztót, próbáld csak ki! Persze ha akad mégis otthon fenyőmag, akkor készítsd azzal a pesztót, ami amúgy mandulával sem utolsó!

Bazsalikomos-diós házi pesztó

Hozzávalók:

2 marék bazsalikomlevél • 3 gerezd fokhagyma • 1 csipet durva szemű tengeri só (ha nincs otthon, normál só is megfelel!) • 8 evőkanál olívaolaj • 10 dkg dió • 5 dkg parmezán sajt 

házi pesztó

Így készül:

  1. A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk.
  2. A durvára vágott diót száraz serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze.
  3. A fokhagymát felaprítjuk, a bazsalikomleveleket a sóval együtt mozsárban szétzúzzuk, hozzáadjuk a diót (vagy a fenyőmagot, mandulát) majd a fokhagymát, és addig zúzzuk, amíg sűrű pépet nem kapunk. Beletesszük a sajtot is, végül az olívaolajat kanalanként adagolva alaposan összekeverjük.
  4. Frissen főtt tésztához, pirítóshoz, de akár kisebb csíkokra vágott csirkemellhez is fenséges!

Nyitókép: Getty Images