
(Kép forrása: Getty Images)
A mézeskalács a díszítésétől lesz igazán szép – ráadásul a dekorálás egy nagyon szuper közös program a gyerekekkel együtt az adventi időszakban. Ha mázas kalácsokat készítenétek, amiket akár díszként is használhattok, alább találtok receptet íróka- és terülőmázhoz is!
Alapvetően kétféle mézeskalács létezik: az egyik az azonnal puha, amit sütés után már lehet is fogyasztani, a másik pedig a keményebb típus, amit díszként tudunk a fára akasztani, de ez is néhány nap alatt fogyaszthatóvá puhul. Bármelyiket is sütnétek meg – és díszítenétek –, találtok hozzá receptet ITT.
Így készül a cukormáz
Hozzávalók:
- 1 db nagy tojásfehérje
- 150–180 g porcukor átszitálva
- 3–5 ml citromlé (kb. ½ teáskanál)
Elkészítés:
- A tojásfehérjét keverd el a citromlével.
- Add hozzá a porcukrot 2–3 részletben.
- Robotgéppel közepes fokozaton keverd 3–5 percig, amíg sűrű, fényes mázat nem kapsz.
- A végén állítsd be az állagot: az írókázáshoz (vonalak, pontok) kevésbé folyós, sűrűbb állag kell, míg a terülőmázhoz (nagy felületek, sima bevonat) néhány csepp vízzel hígítsd, amíg folyósan, de egyenletesen szétterül.
Az írókázáshoz a jó sűrűség jelei:
- a máz „csőrt” képez a habverőn, és 2–3 másodpercig megtartja a formáját,
- a cukormáz nem folyik ki a habzsákból nyomás nélkül,
- a rajzolt vonalak enyhe dombot képeznek és nem terülnek szét.
Ha még sűrűbbre, stabilabbra szeretnéd, a mézeskalács máz készülhet keményítővel is. Ennek a hozzávalói:
- 1 db tojásfehérje
- 140 g porcukor, átszitálva
- 10 g kukoricakeményítő
- 3–5 ml citromlé
Elkészítés:
- A tojásfehérjét keverd el a citromlével.
- Külön tálban keverd össze a porcukrot és a kukoricakeményítőt.
- A száraz keveréket 2–3 részletben add a tojásfehérjéhez, és robotgéppel 3–4 percig keverd, amíg selymes, könnyen formázható mázat kapsz.
Ez a változat jó lehet a csipkés, finom mintákhoz. Könnyebben tartja a formáját a meleg vagy párás konyhában, és mattabb, tiszta fehér felületű lesz. Kifejezetten ajánlják mézeskalács-házikók díszítéséhez vagy olyan mintákhoz, ahol fontos, hogy szép, élesek legyenek a vonalak.
Ha nagyobb felületeket vonnál be, színnel vagy fehérrel töltenéd ki a részeket a körvonalak között, akkor készíts terülőmázat. Ehhez néhány csepp víz elég: cseppenként add, keverd át, és figyeld, hogy a keverőtálban húzott minta 3–5 másodperc alatt simuljon el.
Tippek a tökéletes díszítéshez:
- először rajzolj vékony kontúrt írókázós mázzal,
- ezt töltsd ki belül a hígabb mázzal,
- a légbuborékokat fogvájóval óvatosan pukkaszd ki,
- száradásig ne mozgasd, ne fújd meleg levegővel a sütiket.
Ha színes mázat készítenél, ezt megteheted különféle ételfestékekkel: a folyékony és a géles a legjobb ehhez, amikből egy-egy cseppet használj. Ha természetes alapanyagokkal színeznéd meg, piros, rózsaszín máz készülhet céklaporral vagy céklalével, zöld matcha teával, spenótlével vagy spirulinaporral, sárga kurkumával, barna pedig kakaóporral.
A díszített mézeskalács szobahőmérsékleten 6–12 óra alatt szárad meg teljesen. Ha több színnel dolgoztok, az egyes rétegek között mindig várj 30–60 percet, mert összefolyhatnak.
Néhány ötlet a mézeskalácsok dekorálásához
(via)