Család

Így készíts mézeskalácsot a gyerekkel karácsonyra – szuper recept

A gyerekek imádják a mézeskalácsot, ami igazi addiktív karácsonyi süti. Hoztunk is egy szuper receptet.
2022. December 01.
mézeskalácssütés gyerekkel
Fotó: Getty

A gyerekeknél pavlovi reflexként működik: ha hűvösödik az idő, ha a boltokban megjelennek a mikulások, ha már mindenhol karácsonyi zene szól, akkor a kicsik következő kérdése: mikor sütünk mézeskalácsot?

Az az igazság, hogy ezt mi „rontottuk el”, a mézeskalácsozás ugyanis addiktív, ha egyik évben csináltuk, akkor onnantól mindig kell majd, annyira megszeretik. De hát épp ez volt a célunk, nem igaz? Még akkor is, ha némi felfordulással és piszokkal jár.

Ha viszont úgy nézzük, van olyan jó kreatív foglalkoztatás, mint egy gyurmázás, csak ennek még további haszna is van: a végeredmény ehető. Ráadásul meghozza a másként nem is elérhető karácsonyi hangulatot: csodás mézes-fahéjas illatfelhőbe burkolja a lakást. Úgyhogy nincs kibúvó: adventkor kötelező elem!

Lássunk egy olyan receptet és elkészítési módot, ami kicsiknek-nagyoknak egyformán öröm, és bár egyedül még nem fogják tudni megcsinálni, a mi irányításunkkal boldogan nekiállnak.

A hozzávalók:

  • 1,1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg méz
  • 4 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk. kakaó
  • 6 tk. szódabikarbóna
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

Kezdjük azzal, hogy a mézet és a vajat összeolvasztjuk, és innentől a főszerep a gyerekeké. Ügyesen össze tudják keverni az összetevőket (liszt, porcukor, fűszerek), majd fúrjanak lyukat a dombocska közepébe! Ide jöhetnek a tojások, majd a kissé már kihűlt mézes vaj.

Ez még ekkor egy lágy tészta, amit szívesen gyúrnak, egy idő után azonban ki kell vennünk a kezükből, hiszen az a tervünk, hogy egy napot pihentetjük a hűtőben. Meglátod, nem lesz gond a reggeli felkeléssel, izgatottan pattannak majd ki az ágyból.

Most már kemény a masszánk, a gyerekek meg is kaphatják a deszkát és a nyújtófát, csak arra ügyelj, hogy 4-5 milliméteres vastagságnál álljanak meg. Vágd nekik kisebb darabokra, úgy könnyebben boldogulnak. Ekkor jön a kedvenc részük: a kiszúrás. Lehet válogatni a szebbnél szebb, cukibbnál cukibb, karácsonyinál karácsonyibb formák között: ma már rengetegfélét lehet kapni. Ahogy a tepsibe helyezgetik, feltétlen hagyjanak köztük egy-két centis távolságot, mert sütés közben megnőnek. Ha lekenik tojásfehérjével, szép fényes lesz a végeredmény. Még arra ügyeljünk, hogy ha karácsonyfadísznek készülnek, feltétlen lyukasszuk ki őket, hogy átfűzhessük majd a szalagot rajtuk.

A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni, és nagyon kell ügyelni, mert akár 5 perc alatt elkészülnek a kalácsok. Az elején még puhák, de sebaj, kihűlve pont jóra keményednek. Ha ez is megvan, jöhet a második legjobb rész: a díszítés!

Kislányok különösen imádják ezt, főleg, ha van sokféle színes cukorgyöngyünk. De egy kis írókával is csodákat képesek tenni. Ehhez keverjünk össze tojásfehérjét porcukorral jó nyúlósra úgy, hogy habzsákból még épp kinyomható legyen, de már ne csöpögjön. Ha ételfestéket is használunk, biztosan megkapjuk a „legszuperebb anya” jelzőt. Innen pedig csak a fantázia szabhat határokat, de az – mint tudjuk – náluk végtelen.