Család

Mindössze két gyerek jár a világ legkisebb iskolájába

A mindössze két kisfiúból álló osztályban egy 22 éves tanítónő okosítja a gyerekeket, akik a polgármesteri hivatalba járnak iskolába.
2023. Szeptember 16.
a világ legkisebb iskolája

Olaszország, de nagy valószínűséggel a világ legkisebb iskolája is az a mini-intézmény, ami Torinóhoz közel, egy meseszép hegyi faluban található. A mindössze 160 lelket számláló Ceresole Reale-ben tegnap kezdődött meg a tanév, az iskolapadban mindössze két diák ült.

Az 1600 méter magasan található Ceresole Reale nem hangos a gyerekzsivajtól, az általános iskolások száma ugyanis nem haladja meg a kettőt. Raffaele és Emanuele második és harmadik osztályosok, együtt tanulnak, a 22 éves tanítónak, Noeminek köszönhetően.

Iskola mesés kilátással

A tanévkezdés alkalmából meghatottan nyilatkozott a polgármester helyettese, Mauro Durbano: „Hatalmas sikernek könyveljük el, hogy idén is becsengettek a falunkban, mert ez azt jelenti, hogy továbbra is sikerült nyitva tartanunk az iskolát, ami fontos része a mindennapjainknak.” 

Ha nem nyitotta volna meg kapuit ez a pici iskola (ami nem mellesleg a polgármesteri hivatalban kapott helyet), a gyerekeknek 30 percet kellene utaznia oda, és ugyanennyit vissza nap mint nap.

A frissen diplomázott tanítónő, Noemi nem helyi lakos, a gyerekek helyett inkább ő vállalta be a mindennapos utazgatást. Mint mondta, nagy izgalommal kezdte meg itt a tanévet, ami nemcsak azért különleges, mert az osztálya mindössze két diákból áll: „Csodálatos, hogy a kertben játszva elénk tárul Ceresole tava, és az is, hogy a polgármester minden szükséges eszközt biztosít számunkra.”

Itt mi is bármikor újrajárnánk az általánost!

Forrás és nyitókép: Corriere TV