Kamasz

Tanítási időben jöttek a végrehajtók, kiürítették a soroksári iskolát

Tanítás alatt végrehajtók jelentek meg a soroksári iskolában, hogy kiürítsék, mert elárverezték az épületet. A gimnázium igazgatója nem szólt a szülőknek a kilakoltatásról.
2023. Szeptember 13.
Üres iskolai osztályterem
Kép: Getty Images

Kedden kora délután a rendőrség és a végrehajtó jelent meg az alapítványi fenntartású soroksári Qualitas Gimnáziumnál, majd kiürítették az épületet, a diákokat és a dolgozókat hazaküldték, írja a hvg.hu.

A bírósági végrehajtó megafonba beszélve arról tájékoztatta a tanulókat, hogy az iskola épületét tavaly októberben elárverezte, az árverés jogerőre emelkedett, és a bíróság minden jogorvoslatot jogerősen elbírált. Elmondása szerint az ügyről tudomása volt az iskola és az intézményt fenntartó alapítvány igazgatójának, valamint az iskolatitkárnak is.

Az árverésre a végrehajtó közlése szerint azért került sor, mert az iskola építését nem fizették ki, így annak keddtől hivatalosan is új tulajdonosa van.

Az intézmény a Telex kérdésére válaszolva azt írta, működésüket “egy évek óta tartó végrehajtási eljárás veszélyezteti, mely két gazdasági társaság közötti elszámolási vitából indult”. Azt írják, a végrehajtási eljárás adósa az ingatlan korábbi tulajdonosa, ezt azonban az intézkedés során figyelmen kívül hagyták, akárcsak azt, hogy a fenntartó visszafizette a hitelt és “a fenntartó tulajdonában lévő épületre 150 millió Ft értékben keretjelzálogjoggal” rendelkeznek.

Hozzátették, hogy a  bíróság szerint a kilakoltatásnak azért sincsen akadálya, mert a diákok más oktatási intézményben is el tudnak helyezkedni. A lap úgy tudja, hogy a Qualitas megkereste Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárt is, aki az „árverésen győztes projektcéggel egyeztetve azt találta ki”, hogy a kilakoltatás után az alapítvány bérelje vissza az ingatlant, ehhez azonban a minisztérium nem biztosít forrást.

Az ATV kérdésére a Belügyminisztérium elmondta, hogy A Qualitas Gimnázium alapítványi fenntartású magánintézmény, amelynek pénzügyi és jogi természetű vitáihoz, működtetéséhez a tárcának semmi köze.”

Közben megszólalt az iskola igazgatója is. „Nem akartam farkast kiáltani” – mondta a soroksári Qualitas Gimnázium igazgatója az RTL Híradónak azzal kapcsolatban, miért nem szólt a szülőknek arról, hogy elárverezték az iskolát. Elmondta azt is, hogy a végrehajtó már augusztus 29-én is próbálkozott, de akkor a bíróság elhalasztotta a kilakoltatást. Most is ebben bízott, ezért nem szólt a szülőknek. „Nem képzeltem, hogy Magyarországon ilyen megtörténhet” – fogalmazott. Az igazgató utólag sem gondolja úgy, hogy szólni kellett volna a gyerekeknek és a szülőknek, mert akkor szerinte már több éve be kellett volna zárnia az iskolát.

A gimnáziumban egyelőre online oktatásra állnak át.