
(Kép forrása: Getty Images)
Mik azok a trigliceridek?
A trigliceridek a vérben található zsírok (lipidek) egy fajtája. Amikor eszünk, a szervezet trigliceridekké alakítja át azokat a kalóriákat, amelyeket nem kell azonnal felhasználnia, írja a Mayo Clinic. De megtalálhatók bizonyos élelmiszerekben is.
A trigliceridek a zsírsejtekben tárolódnak, és később hormonok tudnak triglicerideket felszabadítani az étkezések között.
Ahogy a portál írja, ha rendszeresen több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk, különösen magas szénhidráttartalmú ételekből, akkor magas lehet a trigliceridszintünk.
Mi a különbség a trigliceridek és a koleszterin között?
A trigliceridek és a koleszterin különböző típusú lipidek, amelyek a vérben keringenek. A trigliceridek tárolják a fel nem használt kalóriákat és energiával látják el a szervezetet. A koleszterint sejtek és bizonyos hormonok felépítéséhez használja a szervezet.
A máj a koleszterint trigliceridekkel és lipoproteinnek nevezett fehérjékkel csomagolja – ez utóbbiak közé tartozik a HDL és az LDL is –, így tud szállítódni a szervezetben. A vérvételnél a zsíranyagcsere értékek között van a triglicerid, a HDL- és az LDL-koleszterin. Ha magas a triglicerid és az LDL-koleszterin szintje, de alacsony a HDL-koleszterin szintje, akkor megnövekedik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.
Fontos, hogy a laboreredmények kiértékelése mindig szakorvos feladata, és ő adhat javaslatot arról, hogy szükséges-e valamilyen kezelés és további vizsgálatok, és hogy melyek ezek.
Mikor magas a triglicerid szintje?
Optimális esetben a triglicerid szintje maximum 1,7 mmol/l vagy 150 mg/dl, a legmagasabb határértéke pedig 1,8-2,2 mmol/l vagy 150-199 mg/dl. Magas érték a 200-499 mg/dl, míg nagyon magasnak számít 500 mg/dl vagy annál több.
Ahogy azt a Mayo Clinic írja, ha magas a trigliceridszint, az hozzájárulhat az artériák megkeményedéséhez vagy az artériák falának megvastagodásához, ami növelheti a stroke, a szívroham és a szívbetegségek kockázatát. A nagyon magas trigliceridszint akut hasnyálmirigygyulladást is okozhat. A magas trigliceridszint gyakran olyan egyéb állapotok jele, amelyek növelik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, beleértve az elhízást és a metabolikus szindrómát – ez utóbbi az anyagcsere több egymással párhuzamos zavara: a zsíranyagcsere zavara, a szénhidrát anyagcsere zavara, az elhízás, a magas vérnyomás.
Mi segíthet csökkenteni a magas trigliceridszintet?
Ahogy a Mayo Clinic írja, az egészséges életmód kulcsfontosságú ebben az esetben:
- Mozogjunk rendszeresen. Törekedjünk a napi 30 perc fizikai aktivitásra, lehetőleg mindennap. Ez csökkentheti a trigliceridszintet, és növelheti a „jó”, vagyis a HDL-koleszterin szintjét.
- Kerüljük a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Az egyszerű szénhidrátok, például a cukor és a fehér lisztből vagy gyümölcscukorból készült ételek növelhetik a trigliceridszintet.
- Fogyás. Ha enyhe vagy közepes mértékű magas trigliceridszint áll fenn, összpontosítsunk a kalóriabevitel csökkentésére. Az extra kalóriák trigliceridekké alakulnak és zsírként raktározódnak.
- Egészségesebb zsírok. Cseréljük le az állati eredetű telített zsírokat a növényekben található egészségesebb zsírokra, például olíva- és repceolajra. Vörös húsok helyett fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag halakat. Kerüljük a transzzsírokat, illetve a hidrogénezett olajokat vagy zsírokat tartalmazó élelmiszereket.
- Kevesebb alkohol. Az alkohol magas kalória- és cukortartalmú, és különösen erős hatással van a trigliceridekre. Súlyos hipertrigliceridémia esetén jobb teljesen kerülni.
Az életmódbeli változtatások mellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, ha a szakorvos indokoltnak tartja.
(Felhasznált források: mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, hazipatika.com, hazipatika.com)