A sajtos pogácsánál csak a nagyon sajtos pogácsa a jobb! Ez pedig pont ilyen: nemcsak a tetejére, hanem a tésztájába is kerül reszelt sajt, ami egyszerűen utolérhetetlenné teszi!
Elő a sütési kedvvel és láss hozzá, meglátod, villámgyorsan el fog fogyni! A tésztájának kifejezetten jót tesz, ha már előző este begyúrod és hagyod egy éjszakán át pihenni, így a munka is kevesebbnek tűnik, amivel ezt a sós rágcsálnivalót elkészítheted.
Kívül-belül sajtos házi pogácsa
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
- 400 g liszt
- 250 g vaj
- 150 g sajt lereszelve
- 30 g élesztő
- 150 ml tejföl
- 1 kiskanál só
- 1 csipet cukor
A tetejére:
- 1 tojás villával felverve
- Reszelt sajt, vagy ha az jobban ízlik, mák, lenmag, szezámmag, tökmag stb.
ÍGY KÉSZÜL:
- A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Egy kiskanál lisztet is adunk hozzá.
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük és átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a reszelt sajtot, majd az élesztős tejfölt és a sót.
- Az egészet homogén tésztává gyúrjuk, de ha nem állna össze elsőre, kevés hideg vízzel korrigálhatunk az állagán.
- Letakarjuk, és akár egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs ennyi időnk, adjunk neki legalább 3 órát, hogy szépen megkeljen!)
- Kivesszük a hűtőből, hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, így könnyebb lesz vele dolgozni. Lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ha úgy kényelmesebb, két részre is oszthatjuk még nyújtás előtt.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából pogácsákat szaggatunk.
- A tetejüket megkenjük lazán felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek készre, de ez függ a pogácsaszaggató méretétől és a sütőtől is, ezért a vége felé mindenképp rajta tartjuk a szemünket.
Nyitókép: Getty Images