Szobahőmérsékletű vaj és tojás
A szobahőmérsékletű vajat sokkal jobban össze tudod dolgozni a száraz hozzávalókkal, és ez segít megőrizni a kekszek formáját is sütés közben. Ahogy a Business Insider írja, érdemes a tojásnak is szobahőmérsékletűnek lennie, mert így a fehérje és a sárgája könnyebben és egyenletesebben elkeveredik a tésztában, és levegősebb lesz a tészta.
Hagyj időt a vajnak és a cukornak
Ahogy a portál is írja, szintén fontos, hogy a vajat és a cukrot jól kihabosítsuk, mert a cukorkristályok segítenek légbuborékokat létrehozni. Így egyenletesebbek, puhábbak, levegősebbek lehetnek a kekszek.
Óvatosan keverd bele a lisztet
A cukros-vajas és tojásos keverékbe óvatosan forgasd bele a lisztet, fokozatosan adagolva, alulról felfelé átkeverve, amíg össze nem áll. Figyelj rá, hogy ne keverd túl a tésztát.
Egyenletesen kerek kekszek
Szép, egyenletesen kerek kekszeket tudsz készíteni, ha a kilapogatott és sütőlemezre tett keksztésztákat egy pohárral még megformázod. Ehhez a pohár száját a kekszre kell fordítani, és körözni körülötte úgy, hogy a pohár fala megformázza a kekszet. Az alábbi videóban a technika:
Figyelj a sütési időre
A kekszeknél nagyon fontos, hogy ne süssük túl sokáig, ezért érdemes időzítőt állítani a receptben ajánlott sütési időre, de a legjobb, ha egy-két perccel kevesebbre. Amikor lejárt, nézz rá a kekszekre, amiknek szét kell terülniük, kissé megbarnulniuk és enyhén pirult illatúnak kell lenniük, a Business Insider szerint.
Ha egy kicsit túlpirult a kekszek alja
A The Kitchn is megosztotta azt a hasznos trükköt, ami jól jöhet, ha egy kicsit túlpirult a kekszek alja. Ilyenkor a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalával le tudod reszelni egy kicsit a kekszek aljáról a túlsült részeket.
Ha több adagot sütsz ugyanazon a lemezen
Ha több adagban sütöd a kekszeket, és ugyanazt a sütőlemezt vagy tepsit többször is használnod kell, fontos, hogy megvárd, amíg teljesen kihűl, mielőtt ráteszed a következő adag tésztát. A Tasty szerint erre azért van szükség, mert ha túl forró lemezre teszed a tésztát, az aljuk könnyebben megéghet és túl hamar szétterülhetnek a kekszek.
Ha lefagyasztanál a tésztából
Ha több keksztésztát készítesz, hogy bármikor tudj elővenni egy adagot a fagyasztóból, ha vendégek érkeznek, a The Kitchn ahhoz is ajánl egy-két tippet. Ha olyan keksztésztát fagyasztasz, amit ki kell szaggatni, azt akár egyben is lefagyaszthatod az összegyúrás után, és miután kienged, ugyanúgy folytathatod vele a munkát. Ehhez az összegyúrt tésztából készíts két nagyobbra nyújtott korongot, és csomagold be ezeket sütőpapírba, majd tedd egy jól záródó fagyasztós zacskóba. Amikor kiengedted, nyújts ki jobban a tésztát és szaggass belőle kekszeket. A portál szerint három hónapig áll el a fagyasztóban. Ha olyan kekszeket készítesz, amelyekben zab van, vagy csokidarabok, vagy más hozzávaló, amitől rögös lesz a tészta, a portál szerint a legjobb ötlet a fagyasztáshoz, ha megformázod belőle a szokásos golyócskákat, majd sütőpapírral bélelt tálcán lefagyasztod ezeket. Nagyjából hat óra vagy egy éjszaka alatt fagyaszd szilárdra a kekszgolyókat, majd tedd át egy jól zárható, fagyasztható zacskóba az összeset.