Ahhoz, hogy könnyebben meg tudjuk pucolni a tojásokat, már a főzés során is érdemes néhány dologra odafigyelni. Összegyűjtöttünk néhány tippet és trükköt, amivel még jobb lehet a végeredmény, ha reggelire, főzelékfeltétnek vagy éppen valamilyen töltött tojásos recepthez lenne szükség főtt tojásokra. És persze a húsvéthoz közeledve is jól jöhet néhány tipp a tojásfőzéshez és pucoláshoz!

(Kép forrása: Getty Images)
Jobb, ha nem a legfrissebbeket főzzük
Gyakran említett tipp, hogy ha szeretnénk, hogy minél szebben lehessen megpucolni a tojásokat, akkor érdemes nem a legfrissebbeket a főzővízbe tenni, inkább a korábban vásároltakat. A bon appétit szerint a friss tojásokat a sajátos kémiájuk miatt nehezebb meghámozni, mert ahogy a daily meal is írja, a belső hártya ilyenkor még erősebben kötődik a tojáshéjhoz. A frissebb tojásokat használd inkább rántottának vagy sütéshez.
Ne hideg vízben tegyük fel főni a tojásokat
Ahelyett, hogy már a hideg vízzel feltöltött fazékba tennénk a tojásokat, és a vízzel együtt forralnánk fel, inkább forrás után eresszük a vízbe. Amellett, hogy így könnyebb lesz megpucolni a tojásokat, az időzítés is egyszerűbb lesz – a másik módszernél nem egyszerű elcsípni a forrás pillanatát, amitől számolnunk kellene. Miután beletettük a forrásban lévő vízbe a tojásokat, csökkentsük alattuk a lángot. Még egy dolog, amire figyeljünk: legyen annyi víz az edényben, hogy minden tojás teljesen alá tudjon merülni, ne lógjon ki a tetejük.
Időben vegyük ki a hűtőből
Ha már hőmérséklet, ahogy azt a Food Republic is írja, törekedjünk az egyenletes hőmérsékletre, ezért ne a hűtőből kivett hideg tojásokat tegyük a főzővízbe, hanem előtte hagyjuk ezeket egy kicsit felmelegedni a konyhapulton. Nagyjából 15-20 perc elegendő lehet, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Ez segít, hogy a tojások állaga a lehető legjobb legyen, ne túl folyós vagy gumiszerű, és kisebb az esélye annak is, hogy főzés közben megrepednek.
Ecet vagy szódabikarbóna
Sokan tesznek ecetet a tojás főzővizéhez. A Food Republic szerint ez abban segíthet, hogy az ecet savasága miatt gyorsabban megköt a tojásfehérje, ha mégis megreped a tojáshéj főzés közben. Emellett a tojáshéjban található kalcium egy részét is segít feloldani. Emlékszel a tippre a régebbi tojásokkal? Ha mégis frissebb tojások vannak csak otthon, a portál szerint a szódabikarbóna hozzáadása a vízhez segíthet – a lúgos kémhatása miatt gyengül a kötés a tojáshéj és a hártya között.
Jeges fürdőbe a főtt tojásokkal
Könnyítheti a tojások megpucolását, ha a forró vízből egy tá jeges vízbe kanalazzuk át. Néhány perc fürdőzés után elég hidegek lesznek a hámozáshoz. A pucolást érdemes úgy csinálni, hogy víz alatt vannak a tojások – ha a jeges víz hideg, ezt sima hideg vízzel töltött tálban tegyük. A hámozás előtt a kerekebb végükön törjük fel a tojásokat, ahol a légkamra van: ez is segít, hogy a héj könnyebben leváljon.
A következő kép hasznos lehet ahhoz, hogy hány percig főzd a tojásokat:

(Kép forrása: Getty Images)