Család

Rákkeltő anyag oldódhat ki belőle, visszahívták a húsforgató lapátot

Visszahívta a forgalmazó az Alpina húsforgató lapátot, mert potenciálisan rákkeltő anyagok oldódhatnak az ételbe – közölte a közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2023. November 29.
Nő főz
Kép: Getty Images

Primer aromás aminok kioldódása miatt visszahívta a forgalomból a 34 centiméteres Alpina húsforgató lapátot az Edco Magyarország Kft., közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A visszahívás a 2088796 és 2091979 tételszámú termékekre vonatkozik. Az érintett termékeket a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik.

A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. 

Az élelmiszerekbe PAA-k kerülhetnek a velük érintkezésbe kerülő anyagokból. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály – tájékoztat honlapján a Nébih.