Család

5 tévéműsor, amit imádtunk gyerekként a 80-as 90-es években

Emlékszel még, milyen tévéműsorokat néztél gyerekként? Előre szólunk, nagyon klassz lesz visszanézni a régi idők műsorait!
2023. Június 25.
Kislány a nagymamájával régen

Könnyen lehet, hogy mostanra elfelejtetted, pedig igaz, hogy a ’90-es években még nem volt túl nagy a kínálat a tévécsatornákat és az azokon sugárzott műsorokat illetően. 

Hosszú ideig csak 2 csatorna gondoskodott a szórakoztatásról, ráadásul ezeken is meglehetősen egyforma programokkal jelentkeztek. A gyerekek akkoriban nem voltak elkényeztetve, mesecsatornáról még álmodni sem mertünk. Helyette maradtak a régi rajzfilmek, amiket időről-időre előlről kezdtek. Nagyjából ennyivel próbálták a tévé elé ültetni a gyerekeket!

Később aztán helyet kaptak a műsoridőben a családoknak szánt műsorok, és olyan vetélkedők, kvízműsorok, amik eredetileg ugyan felnőtteknek szóltak, mégis magukkal ragadták a gyerekeket. Szerintünk mindegyik ismerős lesz az alábbiak közül!

Kölyökidő

Ez az igazán klasszul összerakott gyerekműsor 1989 januárjában startolt, méghozzá élő stúdióműsorként. Egyedisége abban rejlett, hogy gyerekek beszéltek gyerekeknek, vagy kamaszok kamaszoknak és a meghívott híres vendégekkel is a kisebbek beszélgettek, profikat megszégyenítő módon. A szereplők tulajdonképpen a nézőkkel együtt nőttek fel, így hitelesen tudtak beszélni a felnőtté válással járó gondokról és a kamaszkor megpróbáltatásairól, humorral és öniróniával. A Kölyökidő 1997-ben a 250. adással ért véget.

Három kívánság

Egyszerűen képtelenség olyan mai felnőttet találni, aki ne látott volna gyerekként legalább egy epizódot Dévényi Tibi bácsi 1985-től egészen 2000-ig hetente jelentkező műsorából, amiben a gyerekek különleges kívánságait teljesítette. A műsor szimbólumává vált az a pöttyös labda, amit elkapva a stúdióban lévő gyerek kérhettek zeneszámokat. Ahogy a műsor készítői elmondták, akadt olyan hét, amikor 50 ezer(!) levél landolt a postaládájukban, tele kívánságokkal. Az évek alatt 72 világsztár szerepelt a műsorban, köztük David Hasselhoff, aki egy Trabanttal furikázott a belvárosban.

Külső kódTörlésSzerkesztés

Játék határok nélkül

Ez a határokon átívelő, felnőttek és gyerekek körében is kedvelt játék 1993 és 1999 között került képernyőre. Több európai ország csapata mérte össze ügyességét, vicces és olykor hajmeresztően feladatokban. A műsor házigazdája volt: Geszler Dorottya, Borbás Marcsi és Gundel Takács Gábor is. Az MTV 2013-tól ugyanezzel a címmel elindította a közkedvelt műsor utódját. De már korántsem volt olyan sikeres, mint régen.

Mindent vagy semmit

Az ikonikus vetélkedőnek a neonzöld felkiáltójel volt a jelképe, műsorvezetője pedig Vágó István volt. Neki segített a kvízműsorban Brunner Márta Az ügyes játékosok közül valószínűleg Csatári Bence az, akinek neve máig beleégett sokak emlékezetébe. Te is imádtad a műsor részeként a Hol járunk?-rovat kérdéseit?

Szerencsekerék

A szókitalálós vetélkedő, amit a közelmúltban „újraélesztettek”, igazán nagy múltra tekint vissza. A műsort eredetileg felnőtteknek szánták, de a gyerekek is imádták nézni a hatalmas táblán körvonalazódó megfejtéseket. Az 1993-ban indult programban legtöbbször szólásokat, közmondásokat, tárgyakat és híres embereket kellett kitalálni feladványként, a betűk felbukkanása közben pedig azon lehetett izgulni, nehogy a CSŐD feliratú mezőben álljon meg a szerencsekerék! 

Nyitókép: Getty Images